Elemző: Alkalmatlansági verseny folyik az ellenzéknél

 

Alkalmatlansági verseny zajlik az ellenzéki térfélen – így írta le egy politikai elemző a Ma estében, a főpolgármesteri előválasztás tegnapi fejleményeit. A Demokratikus Koalíció ugyanis kihátrált Karácsony Gergely mögül és kiderült, hogy Kálmán Olgát támogatják az előválasztáson. Karácsony Gergely – saját bevallása szerint – szerdán este együtt vacsorázott DK-s politikusokkal, de még akkor sem árulták el neki, mire készül Gyurcsány Ferenc. Közben egyre több olyan interjú kerül elő a múltból, amelyekben arról beszél Kálmán Olga, hogy miért nem akar politikus lenni – közölte az M1 Híradója.

Csütörtökön kiderült, hogy a korábbi baloldali egység megszűnt, hiszen a DK saját jelöltet állított az előválasztáson – így értékelte Karácsony Gergely, hogy Kálmán Olga a DK jelöltjeként beszállt az ellenzéki főpolgármester-jelölti versenybe. A Demokratikus Koalíció az előválasztás első fordulójában még az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatta, csütörtökön azonban minden előjel nélkül kiálltak mögüle.

Kálmán Olgának ugyanakkor nincs végleges programja. Azt mondta, majd az előválasztási aláírásgyűjtésnél megtudja, hogy mi is érdekli a budapestieket. A műsorvezető korábban

többször is kijelentette, hogy nem lenne polgármester.

Például a saját műsorában, amikor a Kétfarkú Kutyapárt egyik polgármester-jelöltjével, Mogács Dániellel beszélgetett.

Áprilisban pedig 24.hu-nak beszélt arról, hogy esze ágában sincs pályázni a főpolgármester-jelöltségre, mert ahogy fogalmazott: nagyon komolyan gondolja a politikát.

Kálmán Olga főpolgármester-jelölti indulását végül a DK EP-képviselője, Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára jelentette be.

Nekem kicsit sok az oligarcha Kálmán körül: Gyurcsány, Simicska, Dobrev – így reagált közösségi oldalán Szanyi Tibor a szocialisták politikusa a megváltozott felállásra.

Karácsony Gergely szerint a Demokratikus Koalíció lépése ugyan bizalmi kérdéseket is fölvet, ő azonban inkább már vitára hívta ellenfeleit.

Az előválasztás második körébe a hét elején beszállt momentumos Kerpel-Fronius Gáborral és a DK jelöltjével Kálmán Olgával a zöld politikáról, a lakhatásról, a közlekedésről és az egészségügyről ütköztetné a véleményét.

A pillanatnyi politikai érdekek mozgatják az ellenzéki előválasztást

– erről beszélt Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en. Úgy véli: a DK hibásan cselekszik, ha az európai parlamenti választás eredménye alapján ítéli meg az önkormányzati választási esélyeit is.