Tarlós: Az Állami Számvevőszéknek kellene megvizsgálnia a zuglói pénzügyeket

 

Az Állami Számvevőszéknek kellene megvizsgálnia a zuglói pénzügyeket – ezt javasolja Tarlós István. A főpolgármester – a sajtóban megjelent hírek alapján – úgy látja, hogy komoly pénzügyi problémák lehetnek a 14. kerületben. A zuglói Fidesz szerint is „ezer sebből vérzik” a kerület gazdálkodása. Karácsony Gergely, zuglói polgármester szerint Zuglónak nincs adóssága és az ÁSZ – ha lesz vizsgálat – olyan hibát biztosan nem talál majd, ami miatt le kellene mondania – hangzott el az M1 Híradójában.

Vészjósló képet fest az a két könyvvizsgálói jelentés, amely Zugló pénzügyi helyzetéről készült – írta a Pesti Srácok. A portál információi szerint a Karácsony Gergely vezette önkormányzatnak milliárdos kintlévőségei és kifizetetlen számlái vannak, két önkormányzati cégnek pedig több mint félmilliárd forinttal tartoznak, emiatt viszont mindkét cég fizetésképtelenné válhat.

A lap úgy tudja, a helyzet mostanra odáig fajult, hogy az egyik ki nem fizetett beszállító

adósságrendezési eljárást kezdeményezett

az önkormányzattal szemben.

Karácsony Gergely továbbra is azt állítja, hogy hamisan mutatják be Zugló pénzügyi helyzetét. A polgármester szerint a 14. kerületnek sem önkormányzati, sem magáncégek felé nincs tartozása, a költségvetésük pedig rendben van, ellentétben a fővárossal.

A zuglói költségvetés rendben van, a zárszámadás kétmilliárd forintos pluszt mutat, ehhez képest a főváros úszik az adósságokban – közölte Karácsony Gergely a Híradóban.

Csakhogy a baloldal jelenlegi főpolgármester-jelöltje által emlegetett zárszámadás a Fidesz szerint csak játék a számokkal. Kovács Balázs önkormányzati képviselő szerint a kerület pénzügyi beszámolója nem fedi a valóságot, és hiába tűnik nyereségesnek, valójában

milliárdos lehet az adósság.

Nemcsak a képviselőtestület szerint vannak súlyos gondok Zuglóban. A Magyar Nemzet értesülései szerint az önkormányzat jegyzője már tavaly decemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerület valójában hitelből él, és még egy alföldi középvárosban is különb az egészségügy, az óvoda és a bölcsőde, mint Zuglóban. Papp Imre szerint a kerületvezetés számos olyan döntést hozott, amely mögött nem volt fedezet, így végül vissza kellett vonni azokat.

Karácsony Gergely mindennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy Zugló költségvetése nemcsak rendben van, de még nyereséges is.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt: Zuglóban olyan súlyos pénzügyi problémák merültek fel, aminek következtében

akár a kerület fizetésképtelenségét is megállapíthatják.

Tarlós István szerint a leghelyesebb az lenne, ha az Állami Számvevőszék vizsgálná meg a kerület pénzügyi helyzetét.

Az M1-nek nyilatkozó politikai elemző, Farkas Örs szerint a baloldal főpolgármester-jelöltje ugyanúgy irányítja Zuglót, ahogyan a fővárost irányították a 90-es években: hitelből, a költségvetési fegyelmet figyelmen kívül hagyva, a saját ingatlanvagyont elherdálva.