Gyöngyösi Márton lesz a Jobbik EP-képviselője

 

Gyöngyösi Márton kapja meg a Jobbik egyetlen EP-mandátumát – így döntött a párt elnöksége. Eredetileg is Gyöngyösi Márton volt a listavezető, vagyis ebből a szempontból nem jelent meglepetést a döntés. A politikus jelenleg elnökhelyettes, az nem derült ki a közleményből, hogy ezt a posztot megtartja-e. Azt sem tudni, mi lesz Sneider Tamás pártelnökkel – közölte az M1 Híradója.

„Ha én lennék ebben a helyzetben, mint elnök, biztos azonnal felajánlottam volna a lemondásomat” – ezt nyilatkozta a párt kevesebb, mint hat és fél százalékos EP-választási eredményéről a jobbikos Varga-Damm Andrea. A politikus a Mandinernek azt is hozzátette, hogy minden ilyen kudarc következményekkel kell, hogy járjon, az pedig, hogy ez mit takar, a jövő döntése lesz.

A Sneider Tamás vezette párt – mind százalékban, mind a mandátumokat tekintve – története leggyengébb eredményét érte el. A választás éjszakáján még a Jobbik szóvivője is a párt megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek. Annyit gyengült a Jobbik, hogy az öt évvel ezelőtti hárommal szemben most csak egy képviselőjük jutott ki az Európai Parlamentbe.

Mégpedig Gyöngyösi Márton – erről szerdán döntött a párt elnöksége. Gyöngyösi Márton Brüsszelbe távozásával lemond frakcióvezetői posztjáról, így átrendeződhet a Jobbik vezetése.

A Magyar Nemzetnek a volt jobbikos alelnök, Volner János azt nyilatkozta, hogy szerinte Sneider Tamás feltehetően különböző posztok kiosztásával igyekszik lekenyerezni belső ellenzékét. Hozzátette azt is, szerinte Jakab Péter örökölheti meg az elnökhelyettesi, míg Stummer János a frakcióvezetői tisztséget.

Közben úgy tűnik, Sneider Tamás sem ragaszkodik annyira a pártelnöki székéhez. Rossz választási szereplésük után úgy nyilatkozott, csak azért nem mond le, mert nem akarja elkövetni azt a hibát, amit Vona Gábor a tavalyi távozásával, ami után a pártban belharcok indultak.

A hvg információi szerint ugyanakkor a szerdai elnökségi ülésen is többen felvetették a lemondásukat. Ezt viszont jobbikos politikus egyelőre nem erősítette meg.