Itt vannak a hivatalos választási eredmények

 

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a Fidesz–KDNP 13, a Demokratikus Koalíció 4, a Momentum Mozgalom 2, az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett – ismertette a választás előzetes eredményét 99,9 százalékos feldolgozottság mellett a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Percről percre anyagunkat itt találja. 

Pálffy Ilona kérdésre válaszolva elmondta: a még meg nem számolt, körülbelül hatvanezer külképviseleti és levélszavazat várhatóan nem befolyásolja a választás eredményét.

Pálffy Ilona (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Nem érte el az ötszázalékos küszöböt a Mi Hazánk

Közölte: a Fidesz–KDNP 1 777 757 voksot kapott (52,14 százalék), a DK 554 286-ot (16,26 százalék), a Momentum Mozgalom 338 314-et (9,92 százalék), az MSZP–Párbeszéd 227 786-ot (6,68 százalék), a Jobbik 219 539 szavazatot (6,44 százalék) kapott. Nem érte el az ötszázalékos küszöböt a Mi Hazánk Mozgalom (113 529 voks, 3,33 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (89 635 voks, 2,63 százalék), az LMP (74 554 voks, 2,19 százalék) és a Magyar Munkáspárt (14 385 voks, 0,42 százalék).

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy külképviseleteken leadott mintegy 20 ezer szavazat és még 40-45 ezer levélszavazat nem szerepel ebben az összesítésben, azokat a szavazatokat a jövő héten számlálják össze, miután megérkeztek az NVI-be.

Az NVI elnöke megköszönte a választás lebonyolításában részt vevők munkáját. Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón közölte, a bizottsághoz nem érkezett beadvány választásnapi jogsértéssel kapcsolatban, a testület korábban érkezett jogorvoslati kérelmeket bírált el délutáni ülésén. Hangsúlyozta: a választás magas részvétel mellett, rendben folyt, a választópolgárok demokratikus jogukat gyakorolni tudták, összességében különösebb jogsértésről, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés.

Az EP-választás részletes eredményei a Nemzeti Választási Iroda honlapján olvashatóak.

Nézőpont: Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz–KDNP 

Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz–KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1-en.

Mráz Ágost Sámuel szerint ez azt jelzi, hogy a kormánypárt egy igazi néppárt, minden társadalmi csoportban a legnépszerűbb. Az elemző szerint, annak, hogy Budapesten is komoly támogatottsága van a Fidesznek, az önkormányzati választáson is jelentősége lesz.

Kitért arra is, hogy az összes megyében és a fővárosban is a Demokratikus Koalíció (DK) lett a második. Ez az elemző szerint azt jelenti, hogy a DK felhatalmazást kapott az ellenzék önkormányzati választásokra szóló megállapodásainak felülvizsgálatára.