Ujhelyi István szerint meg kell állítani az országrombolást

 

Meg kell állítani az „Orbán-kormány országrombolását”, mert az zsákutca Magyarország számára – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerdán Pécsen, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus közölte: ezért vállalta a két párt, hogy közös listát hoz létre az EP-választásokra. A „piros-zöld koalíció” tartós, a következő öt évről szóló együttműködés, amelyben a közös programot két EP-frakcióban fogják tudni végigvinni – tette hozzá.

Futballhasonlattal élve úgy fogalmazott, „piros lapot kaptak Európa nacionalista, populista politikusai, akik Putyinnal szövetkezve megpróbálják aláásni a kontinens békéjét és biztonságát”. Közéjük tartozik Orbán Viktor is – jegyezte meg.

Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje (Fotó: MTI/ Mónus Márton)

A közös listára utalva kiemelte: lehetőségük lesz Európa fejlődéséért és egységéért dolgozni. Ezért fontos, hogy hány képviselőt tudnak az ellenzéki pártok az Európai Parlamentbe küldeni – mondta Ujhelyi István.

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje arról beszélt, hogy Magyarországon „intézményesült, államilag szervezett, szisztematikus korrupció uralkodik”, amely az uniós forrásokat magánzsebekbe áramoltatja, a Fidesz körüli oligarchák meggazdagodását segíti elő.

Hangsúlyozta az európai ügyészséghez való csatlakozás fontosságát, amellyel elejét tudják venni az intézményesült csalásoknak.

Jávor Benedek közölte azt is, hogy meg kell erősíteni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hatásköreit. Egyúttal szorgalmazta, hogy az uniós források esetében megszorításokat lehessen alkalmazni, ha egy tagállam „intézményesült korrupció révén síbolja el” az EU-forrásokat.

Hozzátette, céljuk nem az uniós források elvétele Magyarországtól, hanem az, hogy rákényszerítsék a kormányt a korrupció felszámolására és a jogállami normák betartására.

Jávor Benedek a Pécshez közeli Bodán a jövőben létesítendő, nagy aktivitású radioaktívhulladék-lerakóra utalva azt mondta: a pécsiek komolyan aggódnak amiatt, hogy a város határától néhány kilométerre egy „évezredekig sugárzó atomtemetőt” hoznak létre; a megyeszékhely lakóit pedig az ezzel kapcsolatos vitákból gyakorlatilag teljes egészében kizárták.

Ezért népszavazást kelleni tartani a kérdésről – jelezte az ellenzéki politikus.