Gulyás Gergely: Elfogadhatatlan a CEU-s professzornő gyűlöletkeltése

 

Elfogadhatatlan a gyűlöletkeltésnek az az egészen lealjasult formája, amit Soros György egyetemének egyik tanára tanúsított, amikor Orbán Viktor halálára utalt – így kommentálta Gulyás Gergely a CEU egyik professzornőjének Facebook-bejegyzését. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta: a kormánynak van véleménye, az a baj, hogy a CEU-nak nincs. Soros György egyeteme ugyanis tegnap nem határolódott el Kovács M. Máriától, mondván, hogy a professzor magánvéleményének adott hangot. A pártok többsége ugyanakkor elítélte a bejegyzést, kivéve az MSZP-s Ujhelyi Istvánt, aki kikérte magának, hogy erről kérdezzük és hülyeségnek nevezte az ügyet – közölte az M1 Híradója.

Ellenzéki aktivista a Soros-egyetem Orbán Viktor halálát kívánó történésze – ezzel a címmel közölt cikket az Origo arról a CEU-s professzorról, aki a miniszterelnök repülőgépének lezuhanására utalt egy Facebook-bejegyzésben.

A cikk szerint Kovács M. Mária civilben évek óta politikai aktivistaként irtja az övétől eltérő véleményeket és nem áll szóba olyanokkal, akik nem úgy gondolkodnak mint ő.

Soros György egyetemének professzora Orbán Viktor amerikai útja kapcsán a közösségi oldalra azt írta: „Ha Kaczynsky oly ügyesen le tudott zuhanni…” – majd a mondatot három ponttal hagyta függőben.

A bejegyzésben Kovács M. Mária a lengyel miniszterelnök 9 évvel ezelőtti tragikus halálát hozza fel, amikor Lech Kaczynsky 95 utastársával együtt vesztette életét. Az elnöki különgép ugyanis Szmolenszk mellett a leszállópályától néhány méterre lezuhant.

A CEU professzorának bejegyzése alá több komment is érkezett.

Volt aki arra utalt, hogy egy öngyilkos pilóta elvégezhetné a feladatot.

Az M1 megkereste Soros György egyetemét, hogy megkérdezze, elítélik-e a professzor azóta egyébként eltávolított bejegyzését. Az egyetem azonban azt írta: munkavállalójuk magánszemélyként tette közzé a megnyilvánulást, ezért nincs mit hozzáfűzniük.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón hangsúlyozta: a CEU professzorának mondata elfogadhatatlan, az pedig különösen aggályos, hogy az egyetem nem határolódott el a kijelentéstől.

A pártok többsége viszont elítélte a bejegyzést.

Az MSZP-t kivéve.

Ujhelyi István reagálás helyett egyszerűen hülyeségnek nevezte az ügyet.

Az Origo szerint a CEU professzora közösségi oldalán korábban éppen az MSZP-Párbeszéd által lebonyolított előválasztást népszerűsítette. De a cikk szerint rendszeres oszt meg álhíreket is a Facebookon.

Közben a legnagyobb közösségi portál az elmúlt napokban több médiaszolgáltató és újságíró hirdetéseit is törölte a tartalmai közül, arra hivatkozva, hogy vissza akarják szorítani a politikai hangulatkeltést. Csakhogy a tiltásoknak többnyire a jobboldali média esett áldozatul, köztük a jobboldali orgánumokat is tömörítő Mediaworks.

Szánthó Miklós, a kiadót kezelő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: félelmetes, hogy az elviekben a szólás- és véleményszabadságot hirdető cég most politikai alapon a saját maga által hangoztatott elvek ellen fordul. A cikkben azt is írják, hogy míg jobboldali, konzervatív tartalmakat egyértelmű, világos indoklás nélkül tiltanak le, addig balliberális vagy a kormánypártok ellen irányuló támadásokat – legutóbb például a CEU professzorának begyezését – többszöri bejelentések ellenére sem távolítanak el.