Jobbik: A tét Orbán Viktor „megállítása”

 

Orbán Viktor „megállítását” nevezte a jövő vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás tétjének csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Lukács László, a Jobbik frakcióigazgatója.

A párt EP-listájának hetedik helyén szereplő képviselő azt hangsúlyozta, nem felelőtlen, Magyarországot az Európai Unióból kivezető politikára van szükség, hanem a mindennapok kiszámíthatóságának megteremtésére.

Ennek elemeként említette pártja – azonos munkáért uniószerte hasonló fizetés célul tűző – béruniós kezdeményezését, amely alkalmas arra, hogy megtartsa a lakosságot az elnéptelenedéssel küzdő kisvárosokban, illetve visszahozza oda azokat, akik az alacsony bérek miatt elköltöztek.

Lukács László bírálta a kormányzatot, mondván az nem nyugati bérekkel, hanem keleti „migránsmunkásokkal” akarja megoldani a magyar gazdaság problémáit, holott korábban azt ígérték, hogy az országba érkezők nem vehetik el a magyarok munkáját.

Emlékeztetett arra: pártja a „migránsmunkások” ellenőrzésére idegenrendészeti őrséget, a munkahelyeken 90 százalékos „magyar kvótát” vezetne be, az utóbbinak meg nem felelő cégekre pedig az alkalmazottak után fizetett járulékok felére rúgó büntetőadót vetne ki.

Arra a kérdésre, valóban tárgyalnak-e az Európai Néppárttal arról, hogy brüsszeli frakciójukhoz csatlakoznak, Lukács László azt közölte: a Jobbiknak nincs különösebb teendője addig, amíg nem derül ki, az EP-ben milyen frakciók alakulnak, hangsúlyozva, döntésük nem függ majd attól, hogy a Fidesz ennek a képviselőcsoportnak a tagja marad-e.

A címlapfotó illusztráció.