Nem szűnik a vita a zuglói parkolási ügyben

 

A Fidesz továbbra is tényfeltáró munkacsoportot állítana fel, amelyik kivizsgálhatná a botrányos parkolási szerződéseket. A Fidesz számításai szerint Karácsony Gergely kerületében a parkolással kapcsolatos veszteség lassan eléri az egymilliárd forintot. Karácsony Gergely polgármester korábban többször azzal védekezett, hogy nem tehet semmiről. Szerdán azt mondta az M1-nek: nem is igaz, hogy veszteséges a zuglói parkolási rendszer – hangzott el az M1 Híradójában.

Karácsony Gergely polgármester az MSZP bábja Zuglóban – erről beszélt a HírTv-ben Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője. Szerinte ugyanis a kerület parkolási rendszerét 2017-ben az MSZP erőltette át a közgyűlésen, Karácsony Gergely pedig polgármesterként jóváhagyta ezt.

Várnai László a műsorban bemutatta azt a táblázatot is, amely több százmillió forintos veszteséget mutat a parkolási rendszer működési egyenlegénél. A városvezetés ugyanis két éve a szokásosnál lényegesen drágábban dolgozó céget bízott meg a parkolóórák üzemeltetésével.

Az MSZP-Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje február óta azt kommunikálja, hogy a képviselőtestületé a felelősség, mert ők szavaztak arról, hogy melyik céggel kössenek szerződést. Az ellenzéki pártok politikusai azonban sorra kritizálják Karácsony Gergelyt, mert szerintük hárít az ügyben.

A Liberálisok választmányi elnöke a blogján arról írt, hogy szerinte a zuglói polgármester képtelen kiszabadulni a háttéralkuk világából. Szabadai Viktor úgy fogalmaz: „Karácsony Gergelynek nincs bátorsága, csak annyi, hogy teljesen értelmetlen javaslatokat fogalmazzon meg”. Szerinte „mindent a lehető legátláthatóbbá kell tenni. Tiszta, világos feltételrendszerrel kiírt közbeszerzési eljárásokra és nyílt sisakos politikára van szükség”.

Karácsony Gergely szerdán azt hangoztatta az M1 Híradójának, hogy ő már nagyon sok kompromisszumot kötött a közgyűlésben a XIV. kerületi lakosok érdekében. Úgy fogalmazott: az a hitvallása, hogy ahol lehet, együtt kell működni másokkal. A polgármester visszautasítja, hogy veszteséges lenne a zuglói parkolás, szerinte még nyeresége is van rajta a kerületnek.

Karácsony Gergely közben csütörtökre egyeztetésre hívta a zuglói parkolást üzemeltető cégeket.

Zugló fideszes alpolgármestere szerint azonban nem látszategyezkedésre van szükség, hanem tettekre. Rozgonyi Zoltán hangsúlyozta: a Fidesz nem vesz részt a holnapi találkozón, nem asszisztál az időhúzáshoz és nem legitimálja a botrányos parkolási szerződéseket.

Az alpolgármester is egyetért azzal a felvetéssel, hogy amíg nem oldódik meg az ügy, addig legyen ingyenes a parkolás a XIV. kerületben.