MSZP-Párbeszéd: A kormány a munkavállalók ellensége

 

Az MSZP elnöke a munkavállalók ellenségének nevezte a kormányt pártja szerdai városligeti majálisán.

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd közös európai parlamenti listájának vezetője kijelentette: Magyarország európai uniós csatlakozásának 15. évfordulóját beárnyékolja, hogy olyan kormánya van az országnak, amely saját céljára használja fel az európai uniós pénzeket.

Magyarországon az európai uniós forrásokat ellopva olyan médiabirodalmat, gazdasági holdudvart építenek, amely elfojtja a szabadságot, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát – jelentette ki.

Ma a magyar munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az átlagkeresetet, több százezer család dolgozói szegénységben él – mondta.


Az MSZP családi majálisa a Városligetben

Tóth Bertalan közölte, a kormány elvette a cafetériát a munkavállalóktól, felszámolta a kiskeresetűeknek segítséget nyújtó lakás-takarékpénztárakat.

Szerinte a munka törvénykönyvének „botrányos körülmények között” elfogadott módosításával, a „rabszolgatörvénnyel” azt üzenik a magyar munkásembereknek: ha többet akarnak keresni, akkor dolgozzanak többet.

Az MSZP-Párbeszéd szerint a munkavállalóknak a rendes munkaidőben kell többet keresniük, hiszen már ma is 12-16 órát dolgoznak, hogy meg tudjanak élni – tette hozzá.

A pártelnök közölte, európai szinten a szociális Európáért küzdenek, el akarják érni, hogy legyen egységes uniós minimálbér, minimális nyugdíj és családi pótlék.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje közölte: a május 26-i EP-választásnak óriási a tétje, Magyarországnak hitet kell tennie amellett, hogy Európához akar csatlakozni újra, mert ma egyre távolabb kerül tőle.

A zuglói polgármester szerint az EP-választásnak azért is óriási a tétje, mert az Európát feszítő gondokat csak akkor lehet megoldani, ha létrehozzák az emberek Európáját.

Európa vagy szociális lesz, vagy nem lesz – hangoztatta.

Véleménye szerint a másik út az, hogy az „Orbánhoz hasonló bajkeverők” szétverik az európai egységet.

A politikus azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy az EU-nak olyan új vezetése legyen, amely elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Sajnos ma számos nagyhatalmat olyan idióták igazgatnak, akik nem hiszik el, hogy létezik a klímaváltozás – jegyezte meg.

Karácsony Gergely beszélt az őszi önkormányzati választásról, azt hangsúlyozva: Budapest Orbán Viktornak csak hatalmi terepasztal, egy olyan hely, ahol a miniszterelnök akkor érzi magát a legjobban, ha legmesszebb van a budapesti polgároktól.

A fővárosban 2018-ban az egész világon a leggyorsabban nőttek az ingatlanárak, patkányok szaladgálnak az utcán, senki nem foglalkozik azzal, hogy az emberek nem tudják kifizetni a rezsit – sorolta a problémákat.

Közölte, Tarlós István főpolgármester már rég nem felelős vezetője a városnak, kiszolgálja a Fidesz hatalmi érdekeit.

Karácsony Gergely elmondta, az EP-választás után létre kell hozni az egységet, amely garantálja, hogy változás legyen Budapesten, hogy „egy jelölt legyen, aki megküzd mindannyiunkért”.

A rendezvény végén levetítették az MSZP-Párbeszéd kampányfilmjét.