Tóth Bertalan: Uniós minimálbért szorgalmaz az MSZP és a Párbeszéd

 

Az MSZP és a Párbeszéd azt javasolja, hogy a minimális bér az Európai Unióban (EU) mintegy 240 ezer forint legyen, ez közel 90 ezer forinttal több, mint a jelenlegi magyar minimálbér – nyilatkozta a szocialista párt elnöke a Népszavának adott interjújában.

Tóth Bertalan a lap keddi számában megjelent cikkben elmondta: azért küzdenek, hogy legyen egy körülbelül 95 ezer forintos, egységes európai minimális nyugdíj, és törekszenek rá, hogy vezessenek be minden gyermek után egységes európai, minimális családi pótlékot, amelynek összege hozzávetőleg 47 ezer forint lenne.

Ki kell mondani, mi az a minimum-életszínvonal, aminél senki nem létezhet rosszabb körülmények között az EU polgáraként – mondta, hozzátéve, meg kell határozni országonként, hogy ez milyen egészségügyi ellátást, oktatási szintet, béreket és nyugdíjakat, illetve milyen családtámogatási rendszert jelent. „Ez a szociális Európa programja, az MSZP és a Párbeszéd programja, amit nemcsak az európai szociáldemokraták és liberálisok támogatnak, hanem a néppárt is” – fogalmazott az MSZP elnöke.

A címlapfotó illusztráció.