Mi Hazánk: Reformra szorul a családtámogatási rendszer

 

A Mi Hazánk Mozgalom munkához kötné a harmadik gyerek után járó családi pótlék kifizetését, illetve szigorúbb ellenőrzéshez a nevelőszülői juttatásokat – közölte a párt politikusa csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fülöp Erik független képviselő úgy vélekedett: reformra szorul az elmúlt harminc év elhibázott családtámogatási politikája, ezért javaslataikat hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek.

Hozzátette: a családi pótlékkal, illetve a nevelőszülői juttatásokkal leginkább a cigány családok élnek vissza. Szerinte a családi pótlékra sokan megélhetési forrásként tekintenek, és ennek érdekében akár 8-10 gyermeket is vállalnak.

Ezért javasolja a Mi Hazánk, hogy a harmadik gyermektől munkához kössék a családi pótlék kifizetését vagy valamilyen adókedvezmény formájában kapják meg ezt az összeget a családok –mondta Fülöp Erik. Szintén elhibázott gyakorlatnak nevezte, hogy a nevelőszülők anélkül jutnak hozzá az állami juttatásokhoz, hogy a hatóságok ellenőriznék: valóban a gyermekekre költik-e a pénzt.

Közlése szerint sokszor rokonok, nagyszülők, szomszédok pusztán jövedelemszerzés céljából veszik magukhoz ezeket a gyermekeket. Az állam pedig elnéző, különösen a cigány családok esetében – vélekedett Fülöp Erik.