A fővárosi vita hatással lehet az ellenzék EP-választási eredményeire is

 

Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum felrúgta az ellenzéki együttműködéséről szóló megállapodást, amikor április elején bejelentették a közös polgármesterjelöltjeiket – erről beszélt az M1-en Puzsér Róbert kampányfőnöke. Zaránd Péter azt mondta, az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt ezért függesztette fel indulását az ellenzéki előválasztáson. Közben kiderült, egy civil szervezet váratlanul elindította a voksolás előkészítését a publicista nélkül – hangzott el az M1 Híradójában.

Hónapokig nem volt előrelépés az ellenzék fővárosi együttműködése ügyében a szocialisták miatt – erről beszélt Puzsér Róbert kampányfőnöke az M1-en.

Teljes ellenzéki összefogás már szinte biztos, hogy nem lesz a fővárosban, miután az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum április elején bejelentette, megállapodtak a közös budapesti polgármesterjelöltek személyéről. Az LMP-t és a Jobbikot pedig kihagyták a szövetségből.

Zaránd Péter szerint ezzel hátat fordított a baloldal a korábbi egyezségüknek.

A baloldali pártok egyoldalú osztozkodása miatt az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róbert felfüggesztette részvételét a közös ellenzéki főpolgármester-jelöltségért folyó küzdelemben. Vagyis most úgy tűnik, önállóan indul majd ősszel.

Csakhogy közben gyakorlatilag minden előzmény nélkül szerdán az aHang nevű civil szervezet bejelentette, hogy megszervezik az ellenzéki előválasztás második fordulóját. A júniusi voksoláshoz szükséges előregisztrációt pedig már el is indították.

Puzsér Róberték nyomásgyakorlásnak nevezték, hogy a publicista nélkül kezdték el a folyamatot, és szerintük Karácsony Gergely és az MSZP áll ennek hátterében. A szocialisták és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje üdvözölte az aHang kezdeményezését.

Az M1-nek nyilatkozó politikai elemző szerint

az ellenzéki vita a budapesti együttműködésről hatással lesz az európai parlamenti választás eredményére is.

Farkas Örs szerint az ellenzéki pártok részéről az egy elhibázott stratégia, hogy nem a soron következő európai parlamenti választással foglalkoznak.