Soros Györgyhöz köthető az „aHang”, amely vállalta az ellenzéki előválasztás szervezését

 

Egy, a semmiből feltűnt civil szervezet, az „aHang” vállalta az ellenzéki előválasztás megszervezését. Ezt az interneten jelentették be. Azt mondják: ők megfelelnek az elvárásoknak, mert függetlenek a pártoktól, és egyébként a két érintettel, Puzsér Róberttel és Karácsony Gergellyel is egyeztettek. Ennek ellenére Puzsér Róbert nem fogadta kitörő lelkesedéssel megjelenésüket – hangzott el az M1 Híradójában.

Szerda délután gyakorlatilag minden előzmény nélkül egy felhívásban jelentette be az „aHang” nevű civil szervezet, hogy megszervezik az előválasztást. Ezzel egy időben el is indították az előregisztrációt, ami a júniusi voksoláshoz kell.

Puzsér Róbert kampányfőnöke nyomásgyakorlásnak nevezte, hogy a publicista nélkül indították el az előválasztás második fordulóját. Szerinte ennek hátterében egyértelműen az MSZP és Karácsony Gergely áll. Zaránd Péter az M1-nek elmondta, az „aHang” szervezettel több egyeztetést folytattak az előző hónapokban, ezt másfél héttel ezelőtt felfüggesztették.

Puzsér Róbert azután függesztette fel részvételét az ellenzék főpolgármester-jelöltségért folyó küzdelemben, hogy Karácsony Gergely, a baloldali pártok és a Momentum egymás között egyeztek meg abban, hogy melyik kerületben melyik párt jelöltjét indítják az őszi önkormányzati választáson. Az osztozkodásból viszont kihagyták az LMP-t és a Jobbikot, vagyis azt a két pártot, amelyek Puzsér Róbertet támogatják.

Puzsér Róberttel ellentétben Karácsony Gergely örömmel fogadta az „aHang” bejelentését. Az pedig egyáltalán nem érdekli Karácsony Gergelyt, hogy Puzsér Róbert éppen hogyan áll hozzá az előválasztáshoz.

Puzsér Róbert kampányfőnöke szerint a baloldal főpolgármester-jelöltje szándékosan akar egy Puzsér Róbert nélküli előválasztást, mert attól fél, hogy az internetes szavazás inkább a publicistának kedvezne, és nem neki.

Az „aHang” nevű szervezet egyébként szinte a semmiből bukkant elő szerdán. Saját magukra társadalmi vállalkozásként tekintenek. Bemutatkozásukban azt írják, ahol szükség van rájuk, ott segítenek növelni a demokratikus teret.

A szervezet alapítói főként a civil szférában dolgoznak, egyikük azonban, ahogyan azt az Index.hu és az Origo.hu is kiszúrta, a Soros György féle Nyílt társadalom alapítvány volt munkatársa.