Nem veszi túl komolyan az EP-választást az ellenzék

 

Szaporodnak a kérdőjelek a nagy budapesti ellenzéki együttműködés körül, például bizonytalanná vált a főpolgármester-jelölti előválasztás sorsa. Így előfordulhat, hogy az oly vágyott egy az egyben ellenzéki elv megy a kukába, és Tarlós Istvánnak, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert személyében, két kihívója is lesz az októberi megméretésen.

A Jobbik, miközben az ország nagyvárosaiban kívánatos partnerként szerepel az ellenzéki összefogásban, Budapesten úgy tűnik,

nem elég jó a baloldalnak.

Ennek eredményeként az LMP és Puzsér Róbert azt mondják, hogy „seftesekkel” – MSZP, Párbeszéd, DK, Momentum nem egyezkednek. Ha eddig nem lett volna elég bonyolult a helyzet az ellenzék háza táján, Karácsony Gergely hétfőn bedobta a köztudatba a kerületi szintű előválasztás ötletét – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorban.

Máshol együttműködnek – Budapesten nem sikerül

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője kifejezte: érthetetlen számára, hogy Karácsony Gergelyéknek mi lehet a motivációja, amikor egyik nap megfogalmaznak valamit, majd másnap annak az ellentétével állnak elő.

Az elemző szerint az ellenzék budapesti együttműködésének legnagyobb visszatartó ereje, hogy a fővárosban kihagytak a rendszerből két olyan politikai erőt, amelyeket

országos szinten egyáltalán nem mellőznének.

Sőt, a Budapesten kívüli választásokon informálisan már mind a Jobbikot, mind az LMP-t bevették az összefogásba – tette hozzá.

Sajtóhírek szerint már a 2022-es választásokra is születtek különböző ellenzéki megállapodások – emlékeztetett, majd elmondta: érthetetlennek tartja, hogy azok a politikai szereplők, akik minden más tekintetben támogatják egymást, miért nem képesek Budapesten egységes forgatókönyv mentén fellépni.

A Párbeszéd kongresszusa Budapesten (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Egy hónapja még kétségbe vonható volt, hogy a Jobbik és a DK egyes politikusai összeállnak egy közös fotóra, mostanra ez az együttműködés megvalósult. Budapesten azonban az egyes politikai pozícióknak rendkívül nagy jelentősége lehet a későbbiekben – mondta.

A most elkezdődött harc annak is köszönhető, hogy az ellenzéki pártok nem igazán veszik komolyan az európai parlamenti választásokat, és

a DK-t leszámítva egyikük sem számít jó eredményre

a saját társadalmi támogatottságához képest. A másik oldalon ott vannak a Fidesz–KDNP jelöltjei, akik minden fővárosi kerületben jelentős támogatottsággal bírnak, és az ellenzéki jelöltek csak akkor tudják megközelíteni őket, ha olyan pártokat is bevesznek az együttműködésbe, amelyeket az első fordulóban kihagytak – összegzett Tóth Erik, majd hozzátette, biztos benne, hogy októberig el fog húzódni a veszekedés.

Ha átalakulnak az erőviszonyok, annak az MSZP lehet a vesztese

A dezinformációra épülő kampány minden ellenzéki párton belül jelen van. Karácsony Gergely azért dobja be az ilyen ötleteket, hogy elkerülhesse a bűnbak szerepét, amikor az ellenzéki pártok hibáztatni fogják egymást, hogy ki miatt nincs teljes ellenzéki összefogás – állapította meg Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Ráadásul az MSZP–Párbeszéd háza tájáról kiszivárogtak olyan mérések, amelyek megmutatják, a két párt igen rosszul fog szerepelni a választásokon, és jelenleg a formáció két mandátuma sem tűnik biztosnak – fogalmazott.

Deák Dániel szerint az MSZP érdeke, hogy minél több alkut kössön, ezért vehették elő a kerületek leosztásának az ötletét, és ezért mondták azt is, hogy felkészültek az önkormányzati választásokra is.

A január–február környékén tapasztalt ellenzéki egység teljesen megtört.

Megindult az egyéni érdekek mentén való politizálás, és így alakítják ki a stratégiájukat is. Az MSZP veszélyben érezheti magát, hiszen ha rosszul szerepel a májusi választáson, a többi párt joggal követelheti majd a korábban felállított jelöltlisták átalakítását az EP-szavazás eredményének megfelelően – fogalmazott.

Jelentősen átalakulhatnak az erőviszonyok az ellenzéki térfélen, ennek eredményeképp május végétől ismét beindulhat a harc köztük – összegzett az elemző.