Bonyolódik az ellenzéki csata a fővárosban

 

Még április 6-án jelentette be az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, hogy miként osztotta fel a négy ellenzéki párt egymás között a fővárosi kerületeket, és már az ellenzéki polgármesterjelölteket is megnevezték. Hétfőn Karácsony Gergely felvetette, hogy mégis lehetne ellenzéki előválasztás a kerületekben is, majd pár perccel később aztán mintha magának is ellent mondott volna – közölte az M1 Híradója.

„Akár a kerületekben is lehetne előválasztásokat tartani, nemcsak a baloldali főpolgármester-jelöltek mérkőzhetnének meg” – erről beszélt Karácsony Gergely hétfőn az ATV-ben.

A jelenlegi zuglói polgármester mindezt alig több mint egy héttel azután mondta, hogy az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum megállapodott a közös budapesti polgármesterjelöltek személyéről, a Jobbikot és az LMP-t viszont kihagyták az összefogásból. Karácsony Gergely szerint ráadásul nem szívesen változtatna a már megnevezett jelölteken.

Az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert korábban arról beszélt, hogy a baloldali pártok zsarolással és erőszakkal akarják megszerezni az elsőséget az ellenzéki térfélen.

Moldován László, az LMP budapesti elnöke szerint azért is hirdettek a Jobbikkal és Puzsér Róberttel közös programot, mert több baloldali párt nem foglalkozott az elképzeléseikkel.

A jobbikos Bencsik János pedig arról beszélt, hogy azért sem közösködnének a baloldali pártokkal, mert azok csak a saját politikai túlélésükkel törődnek.

Az ellenzéki pártok közötti feszültség rontja az esélyeiket – mondta az M1-en Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. Hozzátette, jelenleg szinte minden ellenzéki párt az önkormányzati választásra koncentrál, ez pedig szerinte beismerése annak, hogy nincsenek felkészülve az európai parlamenti választásra, és nem számítanak jó szereplésre és eredményre.