Nekiment a kisebb ellenzéki pártoknak az MSZP

 

Nekiment a kisebb ellenzéki pártoknak, köztük az LMP-nek az MSZP-s Ujhelyi István. Azt mondta, az EP-választáson nem érdemes azokra a pártokra szavazni, amelyek nem érik el az öt százalékot, mert az ezekre adott szavaztok Ujhelyi szerint valójában a Fideszt támogatják. Az LMP úgy véli, megugorja az öt százalékot, mert Európában is szükség van zöld politikusokra – közölte az M1 Híradója.

Az LMP nem jut be az új Európai Parlamentbe a szocialisták jelenlegi EP-képviselője szerint. Ujhelyi István úgy véli, az ötszázalékos küszöb alatti pártokra leadott szavazatok elvesznek. Ezt mérsékelték volna korábban a szocialisták egy közös ellenzéki lista létrehozásával is, ez a tervük azonban meghiúsult, miután a Párbeszéden kívül, egyetlen ellenzéki párttal sem sikerült megállapodniuk.

A zöldpártiakat például Jávor Benedekkel szólítanák meg, aki a listájuk negyedik helyén szerepel. A Párbeszéd politikusa szerint ő hatékonyabban dolgozik, mint az LMP.

Az LMP-ben azonban ezt másképp látják, a párt országgyűlési képviselője úgy reagált: folyamatosan nő a támogatottságuk. Csárdi Antal úgy fogalmazott, a hitelesség dönt majd a választáson. 

A Nézőpont Intézet márciusi felmérése szerint az LMP várhatóan egy képviselővel ott lehet az Európai Parlamentben, az MSZP–Párbeszéd szövetség pedig két mandátumot szerezhet a májusi választáson, eszerint Jávor Benedek nem jutna be az EP-be.