Elkezdődött a kampány, a pártok már gyűjtik a támogató aláírásokat

 

Megkezdték a pártok az induláshoz szükséges aláírások gyűjtését. Itthon 24 párt jelezte, hogy részt venne a választáson. Ahhoz, hogy felkerüljenek a szavazólapra, húszezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük április 23-ig. Magyarországnak 21 hely jut az Európai Parlamentben, ezt osztják majd el az 5 százalékot elért pártok között. A voksolás május 26-án lesz.

Nagy volt a jövés-menés a Nemzeti Választási Irodánál szombat reggel, hiszen átvehették a pártok az ajánlóíveket a május 26-i európai parlamenti választáson való induláshoz. A politikai szervezeteknek a következő 17 napban legalább húszezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy országos listájuk felkerüljön a szavazólapokra.

Az MSZP-Párbeszéd hétfőn kezdi az aláírások gyűjtését. Országszerte pedig óriásplakátokon és city light posztereken hirdetik a két párt közös listáját.

Húszezer aláírást kell gyűjteni

Több párt már szombaton hozzálátott a támogató aláírások gyűjtéséhez. Így például a Jobbik, a Mi Hazánk Mozgalom és az LMP. Demeter Márta, a Lehet Más a Politika társelnöke azt mondta: pártjuk a Magyarországnak járó támogatásokért szállna harcba az Európai Parlamentben.

A Fidesz amellett, hogy már gyűjti az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásokat, megkezdte Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos programjáról szóló országos akcióját is. Arra kérik a magyar embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kormányfőnek a bevándorlás megállítására tett javaslatait is.

„Minél több emberrel szeretnének közvetlenül is beszélni Európáról, Magyarországról és az európai parlamenti választás tétjéről” – mondta az akcióról Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója sorsdöntőnek nevezte a májusi EP-választást. Hangsúlyozta: ilyen nagy tétje még soha nem volt európai parlamenti voksolásnak, mint most.

Hétpontos program

„Arról döntünk, hogy megvédjük-e a keresztény európai kultúránkat, vagy átadjuk a terepet a multikulturalizmusnak” – Orbán Viktor miniszterelnök pénteken hirdette meg hét pontból álló programját a bevándorlás megállításáért.

E szerint a migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak. Orbán Viktor javasolta továbbá, hogy akarata ellenére egyetlen országnak se legyen kötelezhető a migránsok befogadása, és senkit ne engedjenek be Európába érvényes igazolvány, dokumentumok nélkül.

Szorgalmazta azt is, szüntessék meg a migránskártyákat és a migránsvízumot, Brüsszel pedig ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítse meg a határvédelem költségeit. Orbán Viktor követelte, hogy Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát, és bevándorlást ellenző vezetők álljanak az EU-s intézmények élén.

Magas a Fidesz támogatottsága

Minden kampány elején az a legfontosabb kérdés, hogy melyik párt tudja hamarabb összegyűjteni a kellő támogató aláírást – jelentette ki Deák Dániel a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 Ma este című műsorában, szombaton. Hozzátette: a korábbi választásokból kiindulva jó eséllyel a Fidesz fogja a leghamarabb a legtöbb aláírást összegyűjteni, ami komoly versenyelőnyt jelent a kormánypártok számára.

Az, hogy rövid idő alatt megfelelő számú aláírást tudnak összegyűjteni a kormánypártok, az azt mutatja, hogy a legtöbb szavazó és a legaktívabb szavazótábor mögöttük van – magyarázta Deák Dániel.

Kiemelte: az első két-három nap rendkívül kiemelkedő a kampány során.

Nem várható kiemelkedő részvétel

Az elemző a köztelevízióban elmondta, bár a tavalyi országgyűlési választásokon kiemelkedően magas volt a részvételi arány, a májusi referendumon nem várhatók hasonló eredmények. A korábbi európai parlamenti választásokhoz képest ugyanakkor magasabb részvételi arány várható – magyarázta.

Mint mondta, sok fog múlni azon, hogy melyik ellenzéki párt tud jobban mozgósítani. Az elemző szerint a DK előnyben van, hiszen világos programmal rendelkeznek, határozott álláspontjuk van Európa jövőjét illetően, míg az LMP, a Jobbik és a többi ellenzéki párt nem tudott egy egységes, koherens kampánytémát létrehozni.

Deák Dániel hozzátette: a Fidesz-KDNP várhatóan az európai parlamenti mandátumok ötven százalékát fogja megszerezni, a második legtöbb mandátumot a DK, majd a többi kisebb ellenzéki párt szerezheti meg a maradék 1-2 mandátumot.