A kormány célja az energiahatékonyság növelése

 

Komoly, határozott célja a kormánynak, hogy ösztönözze az energiahatékonyság növekedését, a megújuló energiaforrások elterjedését – jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára egy naperőmű-létesítési projekt bemutató rendezvényén Mezőkövesden pénteken.

A Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy négy operatív programban 760 milliárd forintnyi összeget lehet fordítani energetikai fejlesztésekre, beruházásokra a 2014-2020-as években.

(Fotó: MTI/Vajda János)

A kormány komoly összegeket fordít energetikai fejlesztésekre (Fotó: MTI/Vajda János)

A kormány határozott célja, hogy a megszerzett tapasztalatok birtokában 2020 után is jelentős nagyságrendben növekedjenek ezek a beruházások, fejlesztések.

Az államtitkár közölte: az idén épülő naperőművekből 23 készül az Elmű-Émász működési területén.

Az MVM-csoport termelési igazgatója, Mogyorósy Tamás hozzátette: 110 naperőművet építenek országosan, 7 projekt keretében. A régióban létesülő 23 naperőmű 14,2 gigawatt kapacitású lesz, ami 5750 háztartás éves energia-fogyasztásának felel meg.

A károsanyag-kibocsátás éves szinten, országosan 14 ezer tonnával csökken a naperőművek beüzemelésével – jelentette ki az igazgató.