ÁSZ: A DK és a Jobbik vádaskodás helyett tartsa be a törvényeket

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja Arató Gergely DK-s, valamint Jakab Péter jobbikos képviselőnek: „a folyamatos vádaskodás, valamint a közvélemény szándékos félrevezetése helyett dolgozzanak azon, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártjuk betartsa a törvényeket.”

A szervezet közleményében leszögezte, hogy az ÁSZ elnöke nem kérte országgyűlési képviselők „megbüntetését”, az erről szóló híresztelés hazugság. Domokos László a február 10-én a számvevőszék székházánál megtartott demonstráción történtek kivizsgálását kérte levélben az Országgyűlés elnökétől – tették hozzá. A szervezet álláspontja szerint ugyanis az ÁSZ függetlenségét súlyosan sértő – nem a képviselői tájékozódás érdekében megszervezett – pártpolitikai akcióban részt vevő képviselők visszaéltek a törvényben biztosított jogaikkal, igazolványukat nem a rendeltetésének megfelelően használták.

„A jogállami rendet veszélyeztető jelenségsorozatról” Domokos László levélben tájékoztatta Kövér Lászlót házelnököt. A témát keddi ülésén az Országgyűlés igazságügyi bizottsága is tárgyalta. Az ÁSZ határozottan visszautasítja az ülésen és sajtótájékoztatókon Arató Gergely és Jakab Péter által megfogalmazott vádaskodásokat, alaptalan rágalmakat – emelték ki.

Úgy fogalmaztak, hogy az ellenzéki képviselők „hazugságokat tartalmazó” nyilatkozatai azért is rendkívül álságosak, mert a DK és a Jobbik gazdálkodását évek óta folyamatosan törvénysértések jellemzik.

Azt írták, hogy a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Az ÁSZ azt is feltárta, hogy a párt 2015-2016-ban a jogszabályt megszegve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a működéséhez. A tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során a számvevőszék azt állapította meg, hogy a DK nem szabályszerűen használta fel a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást. A kampány során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette, valamint ismételten tiltott támogatást fogadott el – sorolták.

A Jobbik gazdálkodása, elszámolása a közpénzekkel 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a párt beszámolói egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017-ben, majd a tavalyi országgyűlési kampány során is tiltott támogatást fogadott el, jogszabályt szegve – írták.

Mindez azt jelenti, hogy a DK és a Jobbik a felsorolt években sem az adófizetők, sem a saját támogatói, tagsága felé nem számolt el szabályszerűen – összegzett a számvevőszék. A szervezet leszögezte: alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen és átláthatóan gazdálkodjanak. A feltárt törvénysértésekért az érintetteknek kell vállalniuk a felelősséget.

„Teljes mértékben ellentétes” a jogállami normákkal és az európai értékekkel, hogy a fenti pártok a felelősségvállalás helyett az ÁSZ függetlenségét támadják, és „nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni a független közpénzügyi ellenőrzést” – olvasható a közleményben.