Az LMP a klímaváltozás kérdését helyezi a választási programja középpontjába

 

A magyar politikatörténet legzöldebb programjaként jellemezte az LMP európai parlamenti választási terveit Vágó Gábor, a párt listavezetője, aki az unió előtt álló legfontosabb feladatnak egy közös európai klímaterv elkészítését nevezte, a valódi kérdésnek pedig azt, hogy Európa a multikat vagy a helyi gazdaságot támogatja-e.

A politikus az LMP hétfői, programismertető sajtótájékoztatóján kijelentette: klímakatasztrófa van, amely a civilizáció történetében eddig nem tapasztalt súlyú fenyegetést jelent. „Az életet teszi kockára az, aki ezt nem veszi komolyan”. Nem a GDP a lényeg, hanem a minőségi élet – fogalmazta meg programjuk irányát a listavezető.

Szólt a tiszta, olcsó és biztonságos energiagazdaság szükségességéről. A Paks II. beruházás helyett a megújuló források fejlesztését tartotta fontosnak, a centrális termelés helyett a hálózatosat.

Az LMP radikális célkitűzéssel javítaná a levegő minőségét: 2030-tól már nem engednék új benzines vagy dízelautók forgalomba helyezését, csak az elektromosakat, és a fapados repülés helyett gyorsvasutakat létesítenének. Uniós szinten írnák elő az elektromos termékek ötéves garanciájának biztosítását is, a bóvlik kiszorítása érdekében. Szólt a közösségi termelés szükségességéről is, tarthatatlannak ítélve, hogy egy répa akár ezer kilométert is utazik, mire az asztalra kerül.

A párt az igazságosabb Európa érdekében egységes uniós minimálbért vezetne be. Ahogy Vágó Gábor elmondta: mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne kapjon kevesebb fejlesztési forrást, mind eddig, de azért is, hogy a támogatás ne oligarchákhoz vándoroljon. A Fidesz korrupt berendezkedése veszélyezteti az uniós forrásokat – jelentette ki.

Az LMP listájának második helyét elfoglaló Demeter Márta társelnök szerint a jelenlegi kormány már nem képes az ország érdekeit képviselni az unióban, a kormányfő csupán pozícióharcot vív – mondta. Pártja azonban az emberek Európáját építené fel a multik, a tőke Európája helyett – hangsúlyozta.

A politikus a pénzügyi spekulációk megfékezésére tranzakciós adó kivetését tartja szükségesnek a részvény-, valuta- és más pénzügyi műveletekre, és uniós szabályozással fékezné meg az off-shore tevékenységet is. Demeter Márta egy közös uniós hitelminősítő létrehozását is szükségesnek ítéli, és károsnak tartja a tagállamok közötti adóversenyt, amely szerinte csak a multiknak kedvez, és növeli a centrum és a periféria közötti különbséget.

Ehelyett a helyi gazdaság erősítését tartja fontosnak – mondta –, valamint az unió szociális pillérének megerősítését, a lakhatás kérdésére koncentrálva. A külföldön élő magyar családokat is képviselni kell – hangsúlyozta –, és csökkenteni kell a nemek közötti bérszakadékot, valamint hatékonyabban kell fellépni az erőszak és az embercsempészet ellen.

Hangsúlyozta: a bevándorláspolitikát nemzeti hatáskörben kell tartani, de hatékonyabb együttműködésre van szükség a balkáni országokkal.

A lista harmadik helyét elnyerő Kendernay János elnökségi tag pártja választási szlogenjét hangsúlyozta: Európa zöld lesz, vagy nem lesz! A fenntarthatóságra, az igazságosságra, valamint a kisebbségek a regionális értékek védelmére helyezné a hangsúlyt – mondta.