Mi Hazánk: több forrás kell az iskolai erőszak megfékezésére

 

A Mi Hazánk Mozgalom szerint több forrást kell biztosítani az iskolai erőszak megfékezésére, az ezzel kapcsolatos kutatások, továbbképzések és pályázatok finanszírozására – jelentette ki a párt elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Ez annál is inkább sürgető, mert a felmérések szerint a diákok, több mint 50 százaléka elszenvedi a tanulmányai alatt az iskolai erőszak valamilyen formáját – közölte Dúró Dóra.

Ugyanakkor a legutóbbi nádudvari eset (ennek során tizenéves lányok bántalmazták és megalázták, hasonló korú társukat) még inkább felhívja a figyelmet a tarthatatlan helyzetre – tette hozzá.

Mint elmondta: az iskolai erőszakról legutóbb 2009-ben végzett átfogó kutatást az oktatási jogok biztosa. Vagyis friss adatokra volna szükség, ám az illetékes minisztérium annak ellenére nem finanszírozza az újabb felmérést, hogy annak költsége nagyságrendileg csak tízmillió forint.

Beszámolt arról is, hogy a pedagógusok körében nagy az igény a konfliktuskezeléssel összefüggő továbbképzésekre, ám finanszírozás hiányában nem indul kellő számú kurzus.

Az igényt jól mutatja, hogy az ezzel kapcsolatos továbbképzésekre tízszeres a túljelentkezés – fűzte hozzá.

Ugyancsak a finanszírozás hiánya okozza – folytatta – hogy nem indít kellő számú bűnmegelőzési programot a rendőrség. Erre mindössze 130 millió forintot szánt az elmúlt évben a kormányzat, miközben egymilliárd forint volt a pályázati igény – sorolta a politikus.

A Fidesz Európai Néppárti tagságának felfüggesztésére vonatkozó kérdésre válaszolva Dúró Dóra azt mondta: a Mi Hazánkfelháborítónak tartja, hogy külföldi liberális politikusok akarnak beleszólni Magyarország belügyeibe, például ők akarják meghatározni, hogy milyen egyetem működjön Magyarországon.

A Mi Hazánk azt szeretné, hogy Magyarországnak olyan miniszterelnöke legyen, aki hajlandó a nemzeti ügyek érdekében akár arra is, hogy kizárassa magát az Európai Néppártból. Legyen fontosabb számára Magyarország, mint az Európai Néppárt érdeke – fogalmazott a politikus.