LMP: Putyin befolyásszerzési törekvéseit segíti a paksi bővítés

 

Az LMP, valamint az Európai Zöld Párt egyik csúcsjelöltje szerint is Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásszerzési törekvéseit segíti a paksi bővítés.

Demeter Márta társelnök, Bas Eickhout, az Európai Zöld Párt politikusa, valamint Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője csütörtöki közös budapesti sajtótájékoztatójukon egyetértettek abban is, hogy az energiafüggőség növelése helyett megújuló forrásokkal kellene biztosítaniuk a tagállamoknak az energiaszükségletüket.

Demeter Márta „döglött projektnek” nevezte a paksi beruházást, amely szerinte veszteséges lesz és nemzetbiztonsági szempontból is kockázatot jelent. Hozzátette: a döntéshozatal átláthatatlanságára utal az is, hogy a projekt zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól, ebben azonban szerepet játszhatott az is, hogy a Roszatom mellett más nagyvállalatok is haszonélvezői annak, „ki tudja, milyen alkuk által” – fogalmazott.

A multikat igenis korlátok közé kell szorítani – szögezte le, hangsúlyozva: az LMP a tőke és a multik Európája helyett az emberek Európáját fogja felépíteni. Bas Eickhout holland európai parlamenti képviselő kijelentette: Oroszország politikai fegyverként használja energiáját, az energia segítségével próbál befolyást gyakorolni az egyes tagállamokra és Brüsszel politikájára.

Teszi ezt például a gázkészlete segítségével – mondta, és említést tett az Északi Áramlat gázvezetékről, amely Németországba szállítja az energiahordozót, és amely ellen mind az európai, mind a németországi zöldek harcolnak. Számos közép-európai országban pedig az atomenergia által próbálnak hasonló befolyást szerezni – fűzte hozzá –, így Magyarországon is a Paks II. által.

Ezért is szükség van olyan energiarendszerekre, amelyek nem függnek az unión kívüli országoktól – mondta. Ilyennek nevezte a megújuló energiát, amelynek fejlesztését azonban a kormányok nehezítik. Szerinte azért, mert a tiszta energiából a polgárok közvetlenül is profitálhatnak, a kormányok viszont politikai eszköznek használják az energiát.

Vágó Gábor, az LMP EP-választási listavezetője a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a nagy cégeket képviselő lobbistákat kisöpörjék az Európai Unióból. Hozzátette: a tiszta és megújuló energia ellensége az az ósdi energiaipar, amely a lobbistáin keresztül próbálja megvédeni magát. Magyarországnak nem érdeke az orosz függőség – szögezte le –, a Paks II. beruházás. Az ország mégis, a lobbistáin keresztül el tudta érni, hogy az Európai Bizottság is rányomja a pecsétet arra – fogalmazott.

Az Európai Néppártban (EPP) a Fidesszel kapcsolatos szerdai döntést értékelve azt mondta: a Fidesz végzetesen meggyengítette az ország érdekérvényesítő képességét. Az EPP elveszette hitelességét, a Fidesz pedig erejét az EP-ben – vélekedett. Hozzátette: ha a Fidesz a szélsőjobbra sodródik, azzal koalícióképtelenségét bizonyítja.