Szijjártó: Bizonyíték van arra, hogy az ENSZ migrációs csomagját jogilag kötelezővé akarják tenni

 

Kézzelfogható bizonyíték van arra, hogy vannak olyan elkötelezett pártfogói az ENSZ migrációs csomagjának, akik azt jogilag kötelezővé akarják tenni minden európai uniós tagállam számára – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: nyilvánosságra került egy titkos dokumentum, amely szerint az Európai Bizottság jogi szolgálata azon dolgozik, hogy milyen hivatkozásokkal lehet elérni a migrációs csomag kötelezővé tételét. Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága látott napvilágot, ugyanis komoly és elkötelezett munka folyik, hogy megtalálják a jogalapot, hogyan lehet „hosszú, körmönfont” jogi érveléssel azt állítani, hogy a migrációs csomag mégis csak kötelező a tagállamokra nézve.

 A csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel 

Noha a dokumentum, amelyben mintegy nyolcvanszor szerepel a kötelező szó, nem az Európai Bizottság szándéka szerint került nyilvánosságra, a bizottság elismerte a létezését – közölte a miniszter.

Magyarország világos meggyőződése, hogy a csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel – tette hozzá.

Elmondta, azt is: az Európai Bizottság egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy az unió fejlesztési politikáját a migrációs csomag célkitűzései alapján kelljen végrehajtani. Ezt azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét fejlesztési források formájában a migrációs folyamatokat inspiráló forrásokra kell költeni. Azt is magában foglalja, hogy a tagországoknak hozzá kell járulniuk az EU céljainak megvalósításához, beleértve a globális migrációs csomag végrehajtását is.

Magyarország nem hajlandó végrehajtani a migrációs csomagban foglaltakat

Kiemelte, Brüsszel jogilag kötelezőnek szánja a dokumentumban foglaltakat. Látszik, hogy Brüsszelben vannak pártfogói és végrehajtói a migrációs csomagnak, ugyanis „ritkán szokott elfordulni, hogy ilyen jogi vélemények ne megrendelésre, feladatszabás nélkül készüljenek” – mondta.

„Ez azt jelenti, hogy a csata nem ért véget, sőt új csata kezdődik a brüsszeli titkos bevándorláspárti tervekkel szemben” – fogalmazott.

Magyarország továbbra is kitart amellett, hogy a globális migrációs csomagnak egyetlen szavát vagy mondatát sem hajlandó végrehajtani – jelentette ki.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette azt is: a Fidesz az Európai Néppárt legsikeresebb tagpártja, ugyanis az EPP azzal büszkélkedhet, hogy a Fidesz háromszor egymás után nyert választásokat Magyarországon. A Fidesz, amely az EPP tagja kíván maradni, részt szeretne venni abban a vitában, amely nemcsak az Európai Unió jövőjéről, hanem az Európai Néppárt által a jövőben képviselt álláspontról szól – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A címlapfotó illusztráció.