DK: a kormány kártalanítsa a jogellenesen átminősített rokkantnyugdíjasokat!

 

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kártalanítsa azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiknek jogellenesen változtatták meg a minősítését.

A DK alelnöke, Varju László hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány 2011-ben átalakította a rokkantnyugdíjak rendszerét, és az új szempontrendszer alapján ezrével minősítettek vissza embereket egészségessé vagy kevésbé rokkanttá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az átalakítás következtében sokaknak tízezrekkel csökkent a rokkantnyugdíja, de volt olyan érintett is, akinek kevesebb mint felére esett vissza a járandósága.

Egy rokkantnyugdíjas perében azonban az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly novemberben kimondta, hogy a jogszabály nem felelt meg az alkotmányos követelményeknek – hívta fel a figyelmet Varju László, rámutatva: az Ab idén március 31-ig szabott határidőt a kormánynak, hogy rendezze a helyzetet. Erre már két hét sem maradt, de még semmilyen kormányzati intézkedésnek nincs jele – tette hozzá a képviselő.

Kérdésre válaszolva azt mondta, kérdést nyújt be, hogy kiderüljön, hány embert érint az ügy. Hozzátette, hogy a kártalanítás összege elérheti az egymillió forintot fejenként.

Arról, hogy a Mazsihisz elfogadhatatlannak nevezte Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik elnökhelyettesének korábbi antiszemita kijelentéseit, Varju László kérdésre azt mondta, hogy a Jobbik múltjában vannak vállalhatatlan dolgok, amikkel a DK semmilyen módon nem tud egyetérteni, az elmúlt néhány évben azonban a Jobbik elindult abba az irányba, hogy Magyarországot európai keretek között képzelje el. Az ellenzéki pártok éppen ezért meg fogják találni az együttműködés minimumát – jelentette ki.