Kudarckoalíció az ellenzéki összefogás

 

A remélthez képest csekély érdeklődés közepette tartott irdatlan hosszú és Guiness-rekord közeli felszólalót felsorakoztató rendezvényt a baloldal és a megtért Jobbik a nemzeti ünnepen. A demonstráció sikertelenségét mi sem jelzi jobban, hogy még az ellenzéki sajtó sem volt képes pozitívan tálalni az eseményt – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

A kormánypártok iránti elfogultsággal távolról sem vádolható 444.hu például az „agyvelőre mért ökölcsapásnak” aposztrofálta és összellenzéki „ki mit tudnak” minősítette a rendezvényt. Hadházy Ákos pedig egyetlen követőre sem talált elv- és bajtársai között, amikor meghirdette immáron sokadik tiltakozó gyalogtúráját a köztelevízió székházához, a Kunigunda útjára – emlékeztettek a műsorban.

Egymás mellett a jobbikos és DK-s zászlók

A DK politikusainak vezénylésével vonultak a tüntetők a Szabad Sajtó útján az Erzsébet hídhoz. A színpad előtt gyülekeztek, de a pódiumtól nem messze már csak elvétve lehetett látni tüntetőket.

Az esemény hivatalosan három órakor kezdődött, ekkor még csak a DK, a Liberálisok és az MSZP zászlóit lehetett látni. A beszédek előtt nem sokkal megérkeztek a Jobbik szimpatizánsai is, akik közvetlenül a DK-sok mellett sorakoztak fel.

A tüntetők szerint a Jobbikra is szükség van a teljes összefogáshoz. Volt, aki annak ellenére vélekedett így, hogy a Jobbikot az ördöghöz hasonlította. A civilek és a szakszervezetek után az ellenzéki politikusok szólaltak fel.

Felszólaltak a pártok képviselői

Elsőként a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter beszélt, aki szerint megvalósult az összellenzéki összefogás. Azután viszont azt mondta, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzéki politikusoknak át kell engedniük a terepet a civileknek, mert ők még meg tudják tisztítani a közéletet.

Hadházy Ákos viszont talán már érezte, hogy fogy az érdeklődés, ezért azt mondta, rövidre fogja saját beszédét. A jobbikos Jakab Péter a tüntetés kapcsán annyit megállapított, hogy szerinte megvalósult a nemzeti egység, amely arról szól, hogy mindenki képes együttműködni még akkor is, ha másként gondolkodik.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője ezúttal is az Európai Egyesült Államok mellett emelt szót, amelyet szerinte Magyarországnak is támogatni kellene. Azután arról beszélt, hogy nem szabad alkut kötni. Sztrájkra, tüntetésre és lázadásra biztatta a demonstrálókat.

Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Kepli Lajos jobbikos képviselő, Vadai Ágnes, a DK képviselője, Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő, kezükben az ellenzék Márciusi kiáltványa a Kossuth téren, az Országház előtt (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Kepli Lajos jobbikos képviselő, Vadai Ágnes, a DK képviselője, Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő, kezükben az ellenzék Márciusi kiáltványa a Kossuth téren, az Országház előtt (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A figyelmet akarják felhívni magukra

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint az ellenzék ismét botránykeltéssel próbálkozik, hogy felhívja magára a figyelmet. Deák Dániel szerint ahogy közelednek az európai parlamenti választások, hasonló jelentekre lehet majd számítani. Hozzátette: ez a fajta botránypolitizálás már egy kipróbált technika, amelynek saját forgatókönyve van.

A tüntetés után az ellenzéki politikusok, a liberálisoktól kezdve a DK-n és az MSZP-n át egészen a Jobbikig, a Parlamenthez vonultak. Végül kifüggesztették a márciusi kiáltványként elnevezett közös nyilatkozatukat. Miután ez sikerült, külön figyelmet fordítottak arra, hogy ezt szelfikkel és fotókkal is dokumentálják.

Nincs vezetője a társaságnak

A műsorban felmerült a kérdés, miként értékelhető az ellenzék demonstrációja. Farkas Örs politikai elemző szerint kudarckoalíciót sikerült létrehoznia az ellenzéknek összefogás címén. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója úgy reagált, a Parlamentnél zajlott eseményeknek kicsit „woodstock” hangulata volt.

A Nemzeti Múzeum előtt megrendezett állami ünnepségen körülbelül húszezren vettek részt, míg a Szabad Sajtó útján megrendezett ellenzéki megmozduláson körülbelül kétezren – hangzott el a műsorban. Emlékeztettek a Nézőpont Intézet kutatására is, amely alapján a kormánypártok által megfogalmazott üzenetek elfogadottsága kétharmad körüli.

Boros Bánk Levente elmondta, a kormánypártok sokkal tudatosabban használják a közösségi médiát, szemben az ellenzéki pártokkal. Az, hogy az ellenzék ilyen kevés embert tudott az utcára hívni, azt mutatja, hogy az ellenzéki formációkból teljesen kiveszett a tudatosság. Az, hogy 19 embert állítanak ki a színpadra beszélni, azt mutatja, hogy nincs olyan karizmatikus vezetője a társaságnak, aki egyedüliként meg tudná fogalmazni közös álláspontjukat és céljaikat – magyarázta az igazgató.

Semmi közös nincs az ellenzéki politikusokban

A 19 ember nem feltétlenül azért állt fel külön-külön a színpadra, mert nincs közös vezérük, hanem azért, mert maguknak szeretnék megragadni a lehetőséget, hogy vezetői szerepet töltsenek be az ellenzékben – mondta Farkas Örs. Véleménye szerint komikus volt a felszólalások között Márki-Zay Péteré, amikor elmondta, hogy megszületett az egység, majd két mondattal később már arról beszélt, milyen jó az, ha a pártok majd külön indulnak az európai parlamenti választásokon.

Abszolút következetlenség látszik az ellenzék megszólalásaiban – hangsúlyozta a politikai elemző.

Boros Bánk Levente hozzáfűzte: az ellenzéki politikusokban semmi közös nincs, helyenként még ellenérdekeltek is egymással szemben.