Kezdeményezték a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését

 

Kezdeményezte a legfőbb ügyész, hogy az Országgyűlés függessze fel a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát egy választási csalás miatt indult ügyben. A gyanú szerint a tavalyi parlamenti kampányban beszélgetett a jobbikos politikus egyik ellenfelével, a választókerület LMP-s jelöltjével, és felajánlotta neki, ha visszalép, kifizeti az addigi kampányköltségeit. A LMP-s jelölt nemet mondott. A Jobbik szerint nem történt bűncselekmény tavaly, csak „az ügyészség le akarja járatni Farkas Gergelyt” – közölte az M1 Híradója.

Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő ügyében azután indult nyomozás, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely szerint a 2018-as választás előtt Bács-Kiskun megye 5-ös számú választókerületének jobbikos jelöltjeként 600 ezer forintot ajánlott az LMP-s jelöltnek, ha visszalép.

Midi Melánia Mirabella azonban visszautasította az ajánlatot és nem lépett vissza. Mivel az ügyészség szerint Farkas Gergely részéről felmerül a választás rendje elleni bűntett gyanúja, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Az üggyel kapcsolatban Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy „minden képviselőjelöltnek jogában áll visszalépni a jelöltségtől, és az, hogy ezt pénzért, vagy ingyen teszi, az ő dolga.”

Az M1 szerette volna megtudni, hogy Szilágyi György, a Jobbik másik szóvivője mit gondol erről az érvelésről. A sajtótájékoztatóján feltett, erre vonatkozó kérdésre azonban a politikus nem válaszolt, helyette hazugságról és csúsztatásról kezdett beszélni – közölte az M1 Híradója.

A Jobbik napközben azt közölte, hogy ők is meg fogják szavazni Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, bár képviselőtársukat ártatlannak tartják. Közleményük úgy fogalmaz, hogy „Farkas Gergely tavaly egy kötetlen beszélgetésen az LMP-s jelölt felvetésére kérdezett vissza a visszalépésről.” Azt írják, „senki nem fizetett senkinek, így szerintük nem történt bűncselekmény.”

A büntető törvénykönyv szerint választás elleni bűntettet az követ el, aki „a választás során arra jogosultat anyagi juttatással befolyásolni törekszik”. Vagyis a befolyásolás akkor is bűncselekmény, ha senki nem fogad el pénzt. Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztéséről az Országgyűlés dönt.