A DK egészségügyi minimumprogramot terjesztene a parlament elé

 

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy az ellenzéki pártok közösen terjesszék be a parlamentnek az általuk az egészségügyi minimumról 2017-ben elfogadott programot.

Hétfőn budapesti sajtótájékoztatón Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője úgy értékelt, hogy az Orbán-kormány megbukott egészségügyből, és bár Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyolc év „tehetetlenkedése” után elkészített egy reformtervezetet, azt nem sikerült elfogadtatnia.

Felidézte: az egészségügyi minimum programját 2017-ben az MSZP, a DK, az Együtt, a Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szakértői készítették el. Arra kérik az ellenzéki pártokat, hogy közösen terjesszék a programot a parlament elé.

A DK egészségügyi szakpolitikusa, László Imre úgy fogalmazott: Kásler Miklós egy olyan egészségügyi programot hozott össze, ami az ellátórendszer színvonalát „talán közelítette volna” az európaihoz. A próbálkozása azonban megbukott, mert a Pénzügyminisztérium sokallja az arra tervezett 1000-1500 milliárd forintot – tette hozzá.

A képviselő azt javasolta Kásler Miklósnak, hogy miután a kormány nem hajlandó tenni az egészségügy javításának érdekében, mondjon le a posztjáról.

László Imrét megkérdezték, hogy egyetért-e a Kásler Miklós által készített egészségügyi programmal. Azt felelte, hogy részletesen át kellene néznie a dokumentumot, de mindennel egyetért, ami javítja az egészségügyi ellátás színvonalát.

Gréczy Zsoltot faggatták arról, hogy az ellenzéki pártok március 15-ig meg tudnak-e egyezni abban, hogy melyik fővárosi kerületben kit indítanak polgármesterjelöltként. Azt felelte, hogy folynak a tárgyalások, de azt nem tudja, hogy március 15-e előtt lesznek-e hivatalos bejelentések. Az a pártok érdeke, hogy minél hamarabb megszülessen ez a megállapodás – tette hozzá.

Kérdezték azokról a hírekről is, amelyek azt állítják, hogy a jobbikos Varga-Damm Andrea korában ügyvédként olyan adásvételi szerződéseket is készített, amelyek kárt okoztak ingatlantulajdonosoknak. Gréczy Zsolt azt mondta, erről Varga-Damm Andreát kell megkérdezni.

MSZP: Intézkedések kellenek az egészségügy érdekében

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és kormányának fontosabbak a stadionok, a Várba költözés, a gyűlöletplakátok, mint az egészségügy helyzetének megoldása. Hozzátette: addig nem lesz több pénz az egészségügyre, amíg Orbán Viktor ezekre költ.

A szocialista képviselő szerint minden évben 20-30 ezer ember hal meg azért, mert nem kap megfelelő ellátást. Egyszerre két beteget műtenek ugyanabban a műtőben, az édesanyák a kórházban a földön alszanak gyermekük mellett, a krónikus betegségek okozta halálozás Magyarországon kiemelkedően magas – sorolta a problémákat. Kitért arra, hogy 344 háziorvosi körzet betöltetlen, a gyermekorvosok fele már elmúlt hatvanéves, egyötödük betöltötte a hetvenet.

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, a kormány tárgyalni sem hajlandó Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének 1500 milliárd forintos egészségügy-fejlesztési tervéről, mert ennyi pénzt nem akarnak a magyarok gyógyulására szánni.

Az MSZP-s képviselő azt üzente Orbán Viktornak, „ha gyermekeink egy haja szála is meggörbül”, csak azért, mert nem hajlandó tudomásul venni az egészségügy drámáját, akkor izgulhat azért, mi fog történni a parlamentben a plenáris ülésen.

Felhívta a figyelmet több, az egészségügy megreformálását célzó programra, például az MSZP európai parlamenti választási programjára, az orvosi kamara, a gyermekorvosok szervezetének javaslataira.

Kitért arra is, tudomásuk szerint létezik egy titkos ÁNTSZ-jelentés arról, miszerint Magyarországon egyetlen kórház sem teljesíti a kórházi minimumfeltételeket. Az ügy tisztázása érdekében közérdekű adatigénylést nyújtanak be – jelezte.

Arra a kérdésre, támogatják-e a DK egészségügyi minimumprogramját, Bangóné Borbély Ildikó közölte, mindem olyan programot támogatnak, amely javítja az egészségügy helyzetét.

Egy másik kérdésre elmondta, hogy zajlanak az egyeztetések a fővárosi körzetek elosztásáról az ellenzéki pártok között, ha megállapodtak, akkor tájékoztatást adnak arról.

Kérdezték azokról a sajtóhírekről, miszerint a jobbikos Varga-Damm Andrea is érintett lehet a lakásmaffia ügyében. Az ellenzéki politikus azt javasolta, hogy erről az érintett képviselőt kérdezzék meg.

A március 1-jétől emelkedő képviselői fizetésekre vonatkozó kérdésre a frakcióvezető-helyettes elmondta, az MSZP már tavaly létrehozott egy szolidaritási alapot, amibe a fizetésük megemelt részét fizetik be a képviselők. Decemberben 57 pályázatot támogattak abból, összesen 15 millió forint értékben – tette hozzá. Most nőni fog a képviselői befizetés összege – jelezte. Szólt arról is, hogy nemcsak a képviselők, hanem a miniszterek, államtitkárok fizetése is emelkedik.

Fidesz: Gyurcsányék már megmutatták, hogyan teszik tönkre az egészségügyet

A Fidesz szerint „Gyurcsányék” egyszer már bemutatták, hogyan teszik tönkre az egészségügyet, mivel forráskivonást, létszámleépítést hajtottak végre.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője és László Imre szakpolitikus bejelentette: a DK javasolja, hogy az ellenzéki pártok közösen terjesszék be a parlamentnek az általuk az egészségügyi minimumról 2017-ben elfogadott programot.

A Fidesz reagálásában azt írta, a Gyurcsány-kormány 600 milliárdot vett el az ágazattól, eladósította és hagyta lepusztulni a kórházakat, utcára tett több ezer ápolót, megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket és elvettek tőlük egy havi bért.

Ezzel szemben a Fidesz – írták – 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket, 500 milliárdot fordított a vidéki kórházak fejlesztésére, elindította Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programját, az ápolók pedig 2022-ben átlagosan 2,5-szeresét fogják keresni annak, amit 2016-ban kerestek.

A címlapfotó illusztráció.