LMP: Egyenlő esélyt a nőknek

 

Az LMP kiáll a munkahelyükön elnyomott nőkért és küzd a munkaerőpiaci megkülönböztetésük ellen – hangzott el az ellenzéki párt pénteken, a nemzetközi nőnapon tartott sajtótájékoztatóján.

Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti (EP) választási listavezetője közölte: olyan irányelvet kívánnak elfogadtatni az EP-vel, amely Izland példája alapján kötelezővé teszi, hogy a dolgozók ugyanabban a munkakörben ugyanazt a fizetést kapják.

A kisgyermekes anyák gyakran távmunkában is képesek ellátni feladatukat – sorolta a célokat, hozzátéve: nemcsak új bölcsődék építésére van szükség, hanem nyitva tartásuk meghosszabbítására is, valamint a bölcsődei gondozók jövedelmének emelésére.

Demeter Márta, az ellenzéki párt társelnöke szerint egy ország, egy gazdaság akkor lehet igazán sikeres, ha a nők egyenlő esélyt kapnak. A párt ezért uniós forrásokat is felhasználva hajtana végre érdemi béremelést és védené a dolgozókat. Élesen bírálta azokat a törvényeket, amelyek szerinte a közszférában és a versenyszférában is rossz helyzetbe hozza a nőket, „családokat szakítanak szét”.

Hozzátette: a közszférában 60 ezer forintra kell emelni az illetményalapot, a közalkalmazottak esetében pedig a minimálbérhez kell igazítani a bértábla alját. A politikus szólt az Isztambuli egyezmény ratifikálásának szükségességéről is, a családon belüli erőszakot elszenvedők védelme érdekében.

Az LMP nőbarát város programot is indítana – mondta –, jobb közvilágítással és térfigyelő rendszerekkel garantálnák a nők biztonságát. Emellett kiemelten támogatnák az egyszülős családokat. A családi pótlékot esetükben 45 százalékkal növelnék, míg a többi érintett számára 30 százalékkal. Emellett mindazon kedvezményt megadnának az egy szülő mellett nevelkedő gyermekeknek, amelyben a nagycsaládosok részesülnek.

Arra a felvetésre, miszerint Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint mégis össze kellene fogniuk az ellenzéki pártoknak az EP-választáson, Vágó Gábor azt felelte: minden pártnak a saját szavazótáborát kellene megszólítania. Tóth Bertalannak a szocialista szavazókkal kellene foglalkozni, ehelyett a szocialista politikusokkal foglalkozik. Hozzátette: amíg az ellenzék a mandátumokkal foglalkozik, és nem az emberek mindennapi problémáival, addig csak ugyanazokat a köröket futja.

A két politikus Budapesten, Kéthly Anna szobránál tartotta sajtótájékoztatóján, mert – ahogy Vágó Gábor elmondta – az egykori szociáldemokrata képviselő volt az első 20. századi női politikus, aki komolyan vette nemcsak a nők, hanem a dolgozó nők ügyét is.