Újabb pártokat vettek nyilvántartásba az EP-választásra

 

Újabb tizenkét pártot vett nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalmat, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a TEA Pártot, a Magyar Liberális Párt – Liberálisokat, az Európai Független-Centrum Pártot, a Magyar Munkáspártot, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Magyar Szocialista Pártot, a Párbeszéd Magyarország Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006-Európai Baloldalt és a Platon Pártot jelölőszervezetként.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választását május 26-ára tűzte ki Áder János köztársasági elnök.

Az NVB március 4-én már nyilvántartásba vette az első pártokat 0 a Demokratikus Koalíciót (DK) és a Jobbik Magyarországért Mozgalmat (Jobbik) – a választásra.

Az EP-választás listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a párt vagy pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár – aláírásával hitelesített – ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

A címlapfotó illusztráció.