DK: Az európai egyesült államok létrehozása megállítaná a kivándorlást

 

A Demokratikus Koalíció szerint az úgynevezett európai egyesült államok létrehozása képes lenne megállítani a tömeges magyarországi kivándorlást.

A párt EP-listavezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az Eurostat friss felméréséből idézett, amelyik szerint több romániai régióban is magasabb az egy főre jutó GDP, mint a magyarországiakban. Dobrev Klára kiemelte, hogy ebben az összevetésben Bukarest megelőzte Budapestet, Erdély pedig a magyarországi régiók többségét.

Azt mondta, hogy a magyar dolgozók kevesebbet tudnak vásárolni a bérükért, mint a román munkavállalók. Ennek következménye, hogy a magyar munkaerő már nemcsak Nyugat-Európába vándorol ki, hanem Romániába is – tette hozzá.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: a DK azért az európai egyesült államokért küzd, ami képes európai minimálbért biztosítani a polgárainak. Nem megengedhető, hogy a magyaroknak el kelljen vándorolni annak érdekében, hogy európai életet élhessenek – jelentette ki.

Dobrev Klárát kérdezték azzal kapcsolatban, hogy elfogták az Interpol által is körözött bolgár üzletembert, Cvetan Vaszilevet, akivel a kérdező szerint „korábban közös kapcsolataik, üzletük volt”.

Azt felelte, hogy az elmúlt hetekben tucatnyi pert nyert ebben az ügyben, ezért azt kérte, hogy a kérdező olvassa el ezeket az ítéleteket. Amikor megkérdezték tőle, hogy a mentelmi jog miatt indul-e az EP választáson, azt felelte, hogy erre is választ fog kapni az, aki elolvassa a bírósági ítéleteket.

Fidesz: Gyurcsányné is Brüsszel érdekeit képviseli 

Dobrev Klára is a Brüsszel érdekeit képviseli a Fidesz szerint.

A nagyobbik kormánypárt a DK EP-listavezetőjének csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva közölte: Gyurcsány öt éve alatt még 20 ezer forinttal sem emelkedett, a Fidesz-KDNP kormányzása óta közel 80 ezer forinttal nőtt a minimálbér.

„Gyurcsányné is Brüsszel érdekeit képviseli, a nemzeti hatáskörökről lemondva több hatalmat akar adni Brüsszelnek minden területen. Nemcsak a migránsok betelepítésének jogát adná át Brüsszelnek, hanem azt is, hogy mennyit keressenek a magyarok” – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A Fidesz hangsúlyozta: Magyarországnak olyan európai parlamenti képviselőkre van szüksége, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, nem pedig olyanokra, akik Brüsszelt Magyarországon.