Szerencsétlen balesetnek nevezte Szanyi Tibor Mesterházy fegyelmi ügyét

 

„Nem létező migrációs mumusnak” nevezte a bevándorlás ügyét a szocialisták EP-képviselője. Szanyi Tibor szerint a migráció mára egy megoldott kérdés, és a választási kampányban Európa szociális ügyeire kell fókuszálni. Az MSZP-s politikus a Mesterházy Attila ellen indított fegyelmi eljárást csupán „egy szerencsétlen belső balesetnek” nevezte – hangzott el az M1 Híradójában.

A bevándorlás ma már nem jelent problémát, Európában a szociális ügyekre kell fókuszálni – erről beszélt az MSZP európai parlamenti képviselője a Kossuth Rádióban. Szanyi Tibor a választási kampányukról szólva azt mondta: kiváló jelöltjeik vannak egy erős programmal, szemben a migrációval, amit szerinte teljesen sikerült visszaszorítani.

Úgy fogalmazott: az Európai Unió megerősítette a határvédelmét, 2015-ben volt egy migrációs hullám, de azt túléltük, ma már teljesen kezelhető a szituáció.

A szocialista képviselő a Mesterházy Attila ellen indított fegyelmi eljárást csak egy „félreértésen alapuló belső balesetnek” nevezte az M1-en. Úgy fogalmazott, hogy szerinte nem lett volna mit kiszivárogtatni, és egyébként is a viták helyett a kampányra kell koncentrálni.

Megszüntették az eljárást

Egészen hétfőig úgy tűnt, kizárhatják a volt pártelnököt az MSZP-ből. Mesterházy Attilát többek között azzal vádolta meg az MSZP Tolna megyei alelnöke, hogy a párt európai parlamenti listájának sorrendje körüli belső feszültségekről információkat szivárogtatott ki a sajtónak. Mesterházy Attila ezt határozottan tagadta, az eljárást pedig egy párton belüli politikai leszámolásnak tekintette.

A fegyelmi eljárást végül bizonyítottság hiányában megszüntették.

Többször újraaktivizálta magát Mesterházy

A 24.hu információi szerint ugyanakkor ezzel a döntéssel egy a pártot évek óta feszítő konfliktust sepertek a szőnyeg alá. Az egyik szocialista képviselő a portálnak úgy nyilatkozott: „Attila képtelen elfogadni, hogy nem úgy hívják az MSZP elnökét, hogy Mesterházy Attila”.

A cikkben arra is emlékeztetnek, hogy a volt pártelnök többször, így tavaly, a párt tisztújításán is újraaktivizálta magát.

Elnökjelöltként akkor a voksolás előtt arról beszélt, hogy ilyen válságban még nem voltak a szocialisták. A sikert pedig a saját maga által megfogalmazott stratégiában látta. Végül alulmaradt Tóth Bertalannal szemben, de mindössze 10-12 szavazattal.

Krízishelyzet van az MSZP-n belül

Az M1-nek nyilatkozó politológus szerint az a 20-25 százalékos támogatottság, amely Mesterházy Attila elnöksége idején volt, 10 százalék körülire csökkent. A kiszivárgott információk pedig csak tovább rontják a szocialisták helyzetét, miközben ebből más pártok profitálhatnak.

Kiszelly Zoltán kitért arra is, hogy az ellenzék átgondolt stratégia helyett látványelemekkel próbálkozik, az ellenzéki összefogás ugyanakkor komolytalan, és csak a pártok közötti különbségeket élezi ki.