Puzsér: Nem radikális zöldpolitikát képviselek, hanem zöldminimumot

 

Előtérbe kell tolni a zöldpolitikát, mert az a 21. században nem egy lehetőség: a politika vagy zöld, vagy semmilyen – jelentette ki Puzsér Róbert, a Lehet Más a Politika (LMP) által is támogatott független főpolgármester-jelölt Budapesten pénteken.

Szerinte programja azért kelti radikális zöldpolitika benyomását, mert eddig egyáltalán nem létezett zöldalternatíva a politikai fősodorban. A célok kollektívek, Magyarországon azonban a politika soha nem kedvezett a nagy, össztársadalmi céloknak – hangoztatta Puzsér Róbert. Szavai szerint a döntéshozók ígéretekkel egyéni és csoportérdekek mentén „leszalámizták” a társadalmat, így nem jutott energia, figyelem a kollektív célokra. Ez az igazi probléma – jelentette ki.

A főpolgármester-jelölt szerint előtérbe kell tolni a zöldpolitikát, mert az a 21. században nem egy lehetőség: a politika vagy zöld, vagy semmilyen. Puzsér kitért a fővárosi sétálóövezet fontosságára. Sétáló Budapest programja alapján ilyet alakítana ki a belvárosban, ebbe azonban nem csupán az V. kerület meghatározott részét érti bele, hanem a Jászai Mari tér, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Blaha Lujza tér, az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér jelölte területet, továbbá a pesti folyópartot a Fővám tértől a Jászai Mari térig, valamint a Lánchidat, szerves kapcsolatban a budai Várral.

Úgy fogalmazott: „a világ csúfsága”, hogy ma is autók közlekednek a Lánchídon. Prága vagy Firenze jelentős hídjain ez nem így van – jegyezte meg. Budapestben gigászi potenciál rejlik, a legközelebbi ilyen fekvésű város a bolygón Rio de Janeiro. Ezt a lehetőséget azonban csupán az 1970-es évek színvonalán aknázzák ki, a politika a Kádár-rendszer fogságában él – tette hozzá.

A főpolgármester-jelölt azt mondta, hogy három „szívügye” van. Az egyik a hajléktalanság, amelyet súlyos erkölcsi kérdésnek nevezett. Ember nem lakhat az utcán – hangoztatta Puzsér Róbert, aki szerint minden közösség „minőségét” az jelzi, hogy miként bánik a legelesettebbjeivel. A lakhatást állampolgári joggá kell tenni, ami legalább egy zárható, fűtött szobát jelent – mondta.

Második pontként egy korrupciótörténeti múzeum létrehozását javasolta. A Terror Háza Múzeum berendezésével a politikai osztály kifejezésre juttatta, hogy szakított a terrorral. A korrupció azonban ugyanúgy a magyar történelem része, ezért lenne szükség a tolvajlás háza múzeumra. Ezzel a politikusok kinyilvánítanák, hogy végeztek a lopással – vélekedett.

A harmadik ügy az utcaképé. A főpolgármester-jelölt szerint tragikus a homlokzatok állapota. Elfogadhatatlan, hogy az 1970-es, 1980-as évek igénytelen neonreklámjai még mindig megtalálhatók a házak tetején, elcsúfítva Budapest városképét – emelte ki. Hozzáfűzte, hogy álmai fővárosában felsővezetékek sem lennének, mert ezek lényegesen rontják a komfortérzetet.

Megjegyezte, hogy mindez a következő harminc év programja. Puzsér Róbert azt mondta, hogy a legnagyobb probléma a polgárosodás és a középosztály hiánya. A centrum létrehozása nem pusztán egy kívánatos politika, hanem az egyetlen menekülési lehetőség a polgárháborúból – hangoztatta.

Úgy vélekedett, hogy 2010-ben megbukott a harmadik magyar köztársaság, és a jelen rendszer a fennállásának a derekán jár. A „fülkeforradalom” felelőseinek a Fideszt, a KDNP-t, az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót nevezte, megjegyezve, hogy bár utóbbi párt akkor még nem létezett, Gyurcsány Ferenc nagyon is. Lehetséges centrumpártként hivatkozott Puzsér Róbert a Jobbikra, az LMP-re, a Momentum Mozgalomra, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra.

A főpolgármester-jelölt közölte, hogy kizárólag szakemberekre bízná a város vezetését, politikusok nem kapnának nála helyet. Kijelentette, hogy szeretné öt év alatt végrehajtani a vállalásait, utána lemondana, visszatérne a kulturális térbe. Nem akar politikusi karriert felépíteni – tette hozzá. Az eseményen közölték, hogy a héten bejegyezték az Állampolgárok a Centrumban Egyesületet – ennek a szervezetnek a színeiben indul majd Puzsér Róbert a főpolgármesteri tisztségért.

A Mit akar Puzsér Róbert? Mi az a Sétáló Budapest? című konferencián szakértők, újságírók és politikusok is beszélgettek egymással.