Újabb kirekesztő, jobbikos hangfelvétel került nyilvánosságra

 

Újabb hangfelvétel került elő a Jobbik frakcióvezető-helyetteséről, amelyen ezúttal a romákról beszél sértően. Jakab Péter úgy fogalmaz: „a roma embereknek elég az a mélyen igénytelen életvitel, ami a segélyekből tartható fenn.” Szó szerint azt mondja, hogy „oda piszkítanak a szoba közepére”. Az ehhez hasonló hangfelvételek ellenére a hazai baloldal továbbra is összefogna a Jobbikkal, amiben az európai szocialisták sem akarják meggátolni őket – hangzott el az M1 Híradóban.

„Ha valaki a padló közepére piszkít, az mélyen igénytelen” – ezekkel a szavakkal jellemezte a jobbikos Jakab Péter a cigányságot egy, a Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételen. A politikus arról beszél, hogy a romák többsége a szobába piszkít és fertőzésveszélyt jelent.

Jakab Péter egy másik alkalommal egy rab esete kapcsán a zsidó hitű emberek étkezési szokásain gúnyolódott. Ugyanezen a lakossági fórumon a homoszexuálisokról is kirekesztő hangnemben beszélt. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint „a rendőrségnek nem kellene aberráltakat kísérgetnie”.

Sneider Tamás pártelnök korábban többször hangoztatta, hogy a Jobbik már meghaladta egykori kirekesztő nézeteit. Január elején viszont az ő esküvőjéről került elő egy olyan felvétel, amelyen felesége határozottan előrelendíti a karját.

Szávay István decemberben azért mondott le mandátumáról, mert kiderült, hogy egy zsidó nő megverésével büszkélkedett. Helyére az a Bencsik Jánost érkezett, aki korábban az általa zsidó lobbi emblematikus figuráinak nevezett amerikai–izraeli kettős állampolgárokról írt – közölte az M1 Híradó.

A zsidó származású képviselők listázását Gyöngyösi Márton is szorgalmazta egy 2012-es parlamenti felszólalásában. „A Jobbik sosem volt antiszemita, pusztán tudatosan rájátszott a rasszista-antiszemita érzésekre” – így írta le Gyöngyösi Márton a párt korábbi nézeteit és módszereit a Válasz Online-nak. A politikus azt állította, hogy az izraeli–magyar kettős állampolgárságú képviselőkről szóló követelés nem az ő ötlete volt. A listázásról szóló mondat Vona Gábor kérésére hangzott el.

Gyöngyösi Márton azt mondta, mivel nem értett egyet a kéréssel, nem is tudta kivitelezni azt. Szerinte ezért kettős állampolgárok helyett csak véletlenül emlegetett zsidó származású embereket. Hozzátette, „a Jobbikban akkoriban sem volt jellemző, hogy egymás között zsidózgassunk”.

A Jobbikról előkerült felvételek ellenére a baloldali pártok már hónapok óta a közös ellenzéki együttműködést hangoztatják. Az összefogással kapcsolatban eddig Brüsszel sem foglalt határozott állást. Bár az európai szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans nemrég Magyarországra látogatott, nem mondta ki egyértelműen, hogy ellenzi-e az MSZP és a Jobbik közeledését.

Az európai szocialisták frakcióvezetője kedden az M1 kérdésére Brüsszelben azt mondta, nem lát szövetséget a két párt között, és nem tudja, milyen együttműködésről lenne szó. Az interjút megelőző sajtóbeszélgetésen tájékozottnak tűnt a Jobbikkal kapcsolatban, mert arról beszélt, hogy szerinte a Jobbik már nem ugyanaz a párt, mint ami régen volt. Amikor viszont az interjúban kérdezték, már azt mondta, nem ismeri a részleteket, ki sem ejtette a Jobbik nevét, és támogatta az Orbán-kormány elleni ellenzéki összefogást.