Antiszemita és kirekesztő kijelentései miatt magyarázkodik a Jobbik

 

Láthatóan és hallhatóan is zavarba jött a Jobbik szóvivője, amikor szembesítették a párt hétfőn megválasztott frakcióvezető-helyettesének korábbi mondataival. Jakab Péter ugyanis évekkel ezelőtt minősíthetetlen stílusban beszélt a melegfelvonulásról, és az azon résztvevőkről is. A Jobbik szóvivőjének azonban nemcsak Jakab Péter miatt, hanem a hétfőn esküt tett Bencsik János miatt is magyarázkodnia kellett, aki néhány éve zsidó lobbiról cikkezett egy internetes portálon – hangzott el az M1-en.

„Bencsik János egy fiatal, energikus és nagyon értelmes fiatalember, aki előtt nagyon szép jövő áll a politikában” – a párt frissen esküt tett országgyűlési képviselőjét jellemezte ezekkel a szavakkal a jobbikos Szilágyi György.

Bencsik János hétfőn vette át mandátumát az Országgyűlésben. A politikus a korábban egy zsidó nő megverésével büszkélkedő Szávay István helyére érkezett.

Csakhogy Bencsik János 2012-ben a Jobbik-közeli Alfahír hasábjain egy olyan listáról írt, amelyen izraeli-amerikai kettős állampolgárok szerepelnek. A cikk szerint a névsor tagjainak döntő szerepük volt abban, hogy az Egyesült Államok Izrael érdekeinek élharcosa lett a világban. Bencsik János úgy fogalmaz: a listán „a zsidó lobbi emblematikus figurái” szerepelnek.

Kedden a Jobbik szóvivője azzal érvelt, hogy Bencsik János egy külföldi lista alapján írta meg a cikket, a Jobbik országos elnöksége pedig helyesen döntött, amikor képviselőnek választotta Szávay István helyére.

A zsidók étkezési szokásin gúnyolódott Jakab Péter

A Jobbik frakciójába nemcsak két új tag érkezett hétfőn, hanem Jakab Péter személyében új frakcióvezető-helyettest is választottak. Jakab Péterről hétfőn a Hír Tv tett közzé egy 2010-ben készült felvételt, amelyen a politikus egy rab esete kapcsán a zsidók étkezési szokásain gúnyolódik.

Egy kedden napvilágot látott videón pedig alpári stílusban beszél a melegfelvonulásról. „És a csendőrségnek nem az lesz a feladata, hogy ilyen buziparádékat biztosítson az Andrássy-n” – mondta. A Jobbik frakcióvezető-helyettese azt is hozzáteszi, hogy a rendőrségnek „nem az aberráltakat kellene kísérgetnie.”

Szilágyi György szerint csak rosszul fogalmazott

A jobbikos Szilágyi Györgyöt látszólag meglephette a Jakab Péterről kedden előkerült videó tartalma. Bár a politikus azzal érvelt, hogy a felvétel óta Jakab Péter megváltozott, Szilágyi György sem a 2010 óta eltelt évek számában, sem pedig a mostani dátumban nem tűnt biztosnak.

Szilágyi György szerint Jakab Péter 2010-ben csak rosszul fogalmazott, és ma már biztosan nem mondana hasonlót. A Jobbik ezért továbbra is egy értelmes politikusnak és megfelelő frakcióvezető-helyettesnek tartja. Jakab Pétert hétfőn az Echo Tv szerette volna megkérdezni korábbi kirekesztő tartalmú kijelentéseiről. Jakab Pétert azonban válasz helyett Szilágyi György elvitte a kamerák elől.