Kisebb akciókkal indította a tavaszi ülésszakot az ellenzék

 

Kisebb akciókkal indították a tavaszi ülésszakot az ellenzéki politikusok, nem mindegyik sikerült hibátlanul. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó egy kisebb transzparenssel mentek a mentelmi bizottság ülésére. A sajtó figyelmét azonban nem ez, hanem az a helyesírási hiba keltette fel, amit a képviselőnők vétettek – közölte az M1 Híradója.

Néhány órával később az Országgyűlés üléséről kivonultak az ellenzéki politikusok. Kis kitérőt tettek az MTVA székházához, majd az esztergomi Suzuki gyárhoz vonultak. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a parlamentben úgy fogalmazott: az ellenzék az ország mindennapi küzdelmeihez csak egy becsődölt lyukas zoknis forradalmat tett hozzá.

Az Országgyűlés plenáris ülése (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Elrontották a feliratot

Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó egy-egy papírlappal a kezükben érkeztek az Országgyűlés mentelmi bizottságának ülésére. A feliratot azonban elrontották: a „fojtani” szót helytelenül „ly”-nal írták. Azt kifogásolták, hogy szerintük csorbítják a jogaikat.

A testület többek között az ellenzéki politikusok fegyelmi ügyeit tárgyalta. A meghallgatásuk után a sajtó megpróbálta kérdezni a képviselőket.


Válaszok helyett, miután megállapították, milyen sajtófelületek kíváncsiak az álláspontjukra, faképnél hagyták az újságírókat. A mentelmi bizottság eközben helyben hagyta azokat a büntetéseket, amelyeket a házelnök rótt ki az ellenzéki képviselők magatartása miatt – hangzott el az M1-en.

Akcióikat a parlamentben is folytatták az ellenzéki politikusok, mikor szót kaptak napirend előtti felszólalásra, egyesével kivonultak a frakciók. Ezután közös sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy szerintük a hétfői parlamenti üléssel a kormánypártok elterelik a figyelmet a valóságról.

Közben Dömötör Csaba parlamenti államtitkár az ülésteremben arról beszélt: az ellenzék az ország mindennapi küzdelmeihez csak egy becsődölt lyukas zoknis forradalmat tett hozzá.

Az ellenzéki pártok képviselői hétfőn délután a közmédia székházához vonultak, onnan pedig az esztergomi Suzuki gyárhoz mentek, hogy a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozzanak – közölte az M1.

Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó újabb akciója

A Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó által vétett helyesírási hibával kapcsolatban több internetes portál is kínos bakiról írt. A hvg.hu például úgy fogalmazott: Kunhalmi megint nekiszaladt az „alytónak”. A portál – a hibára utalva – „ly”-nal írta le az ajtót. Kunhlami Ágnes az MSZP oktatáspolitikusa és az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Magyar Tudományos Akadémia szerint a fojtani ige „ly”-nal nem létezik, vagyis a két szocialista képviselő nem tudja, hogy kell helyesen leírni a szót.

A helyesírási hiba tőlük különösen meglepő, Kunhalmi Ágnes ugyanis az MSZP oktatáspolitikusa, egyben az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, Bangóné Borbély Ildikó pedig rendszeresen bírálja a magyar oktatási rendszert.

A képviselők helytelenül megírt tábláikkal a mentelmi bizottság ülésére készültek. A súlyos helyesírási hibára azonban az MSZP-s Harangozó Tamás, a DK-s Varju László, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett sem figyelmeztette őket.


A mentelmi bizottság egyebek mellett a két szocialista képviselőnő decemberi, MTVA székházban bemutatott akcióját tárgyalta. A performansz során Kunhalmi Ágnes a csukott ajtónak szaladt. Bangóné Borbély Ildikó pedig egy szerinte látványos földre fekvős jelenetet rendezett. A mutatványokról akkor több internetes poén is született, ahogy mai, helyesírási fiaskójukról is – közölte az M1 Híradója.