A Jobbik egyik alapítója szerint a párt egyre hiteltelenebb

 

Nagy Ervin Jobbik-alapító úgy látja, hogy lassan darabokra fog hullani egykori pártja. A filozófus azt mondta: egyre hiteltelenebb a Jobbik, de nem csak a jobboldalon, hanem azoknál az ellenzéki szavazóknál is, akik mindenképpen az Orbán-kormány ellen szavaznának, bármilyen társadalompolitikai lépések is történjenek a kormány részéről.

Vannak olyan közvélemény-kutatások, amelyek azt mutatják, hogy már a tavaly áprilisi választásokra elveszítette a Jobbik azokat a nemzeti érzelmű keresztény szavazókat, akik egykor igen nagy tábort alkottak a Jobbik mögött – nyilatkozta Nagy Ervin a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Korábban úgy tűnt, hogy azok az ellenzéki szavazók, akik előtte az MSZP vagy más baloldali párt hívei voltak, átvándoroltak a Jobbikhoz. Mára ők is csalódtak a pártban, a közvélemény-kutatások szerint ezeket a szavazókat is kezdi elveszíteni a Jobbik – közölte.

Ellenzéki pártok tüntetése Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Felére csökkent a párt népszerűsége

Egyes kutatások szerint felére csökkent a Jobbik népszerűsége, de az jól látható, hogy ez nem csak a házuk táján megjelent botrányok miatt történik, hanem azért is, mert a párt ideológiailag értelmezhetetlenné vált – vélekedett Nagy Ervin.

Nem tudjuk már definiálni, hogy jelenleg mi is a Jobbik valójában. Felmerülhet az a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e erre a pártra, nem képvisel ugyanis semmi olyan értéket, érdeket, következetes politikát, amely adott esetben találkozna az állampolgár szimpátiájával – fogalmazott.

A legutóbbi magyarországi parlamenti választásoknál a Jobbik lett a második legerősebb – illetve a legerősebb ellenzéki – párt, és bármennyire is kicserélődött a frakciója, még mindig ott vannak az Országgyűlésben – jegyezte meg. Úgy folytatta: ha ezt az erőt összeadjuk a DK, az LMP, az MSZP erőivel, akkor kiderül, hogy a parlamentben együtt képesek arra, hogy adott esetben vizsgálóbizottság felállítását vagy törvénytervezeteket kezdeményezzenek.

Köpönyeget vettek fel

Nagy Ervin szerint azok a jobbikos politikusok, akik csak 2009 környékén léptek be a pártba, látva azt, hogy van lehetőség parlamenti mandátumot szerezni, valójában sosem voltak benne abban a nemzeti radikális kultúrában, amit Csurka István indított el Magyarországon.

Ezek a politikusok egy köpönyeget vettek fel, hogy radikális hangnemben, 2009-ben megszólítsák azokat az embereket, akik úgy érezték, hogy nem jó irányba tart a nemzet szekere – fogalmazott.

2010 után azonban erre már nem volt szükségük, hatalmi szempontok szerint ismét lecserélték a köpönyeget, és elkezdtek a bal-, illetve a liberális oldal felé lépegetni – fűzte hozzá.

Hasonló botrány volt az SZDSZ körül is

A filozófus emlékeztetett: a legnagyobb ilyen botrány korábban az SZDSZ körül alakult ki, amely 1994-ben annak a Horn Gyulának a kormányába lépett be koalíciós partnerként, aki valahol a múltat testesítette meg.

Sok embert megdöbbentett, amikor az SZDSZ összefogott a posztkommunistákkal 1994-ben, ennek az okát máig többféleképpen magyarázzák. Nagy Ervin szerint azonban bármilyen okot is keresünk, ez mindenképpen az elmúlt harminc év legelvtelenebb lépése volt.

Most állunk a következő ilyen lépés előtt, amikor a baloldal befogadja azt a Jobbikot, amelynek a múltjában igenis voltak antiszemita, rasszista, homofób és más, bizonyos társadalmi csoportok elleni megnyilvánulások – mondta.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Megpróbálják tisztára mosni a Jobbik múltját

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a parlamentben egyszer arról beszélt: Magyarországon a magyar képviselőket és tisztségviselőket listázni kellene aszerint, hogy zsidó származásúak-e, mert ez nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a véleménye szerint – hívta fel a figyelmet Nagy Ervin. Úgy folytatta: akkor Karácsony Gergely, vagy más MSZP-s, valamint későbbi DK-s politikusok tiltakoztak, illetve a balliberális értelmiség is felkapta a fejét, és antiszemitizmussal, rasszizmussal vádolták a Jobbikot.

Most ők próbálják valamilyen módon tisztára mosni ezt a múltat, ami erkölcsileg és morálisan is elítélhető – hangsúlyozta. Elképzelhető, hogy szavazatmaximalizálás miatt ez a lépés „belefér” néhány pártnak, Nagy Ervin szerint azonban a magyar állampolgárok erre nem vevők.

A politikában van moralitás, amely ott kezdődik, hogy „szeretném támogatni azt a nemzetet, amely megválasztott engem erre a szolgálatra”. Ez az, amit most a Jobbik elárul – húzta alá Nagy Ervin filozófus.