Szanyi Tibor: Szeretettel vesszük a Jobbik úgynevezett néppártosodását

 

„Szeretettel veszik a szocialisták, hogy a Jobbik – legalább is szerintük – elindult a néppártosodás útján” – erről beszélt Szanyi Tibor a közmédiában. Az MSZP-s EP-képviselő többször hangsúlyozta, hogy együttműködésre törekednek a párttal, amit korábban ő maga is számtalanszor szélsőségesnek, sőt nácinak, fasisztának nevezett. Szanyi Tibor korábbi mondataira reagálva most azt mondta, ezeket tulajdonképpen fenntartja, nem sokkal jobb a helyzet, mint korábban.

„Nem ördögtől való dolog tűzszünetet kötni a Jobbikkal” – erről beszélt Szanyi Tibor az M1-en. A szocialisták EP-képviselője miközben bizonygatta, hogy nem terveznek együttműködést a Jobbikkal, többször mégis arról beszélt, hogy technikai megállapodásra törekednek a párttal és szeretettel veszik az úgynevezett néppártosodásukat.

Szanyi Tibor néhány éve még nem beszélt ilyen pozitívan a Jobbikról. A közmédia műsorvezetője szembesítette is a politikust korábbi kijelentéseivel. Így például azzal a 2012-es interjúval, amelyben Szanyi Tibor arra szólította fel a Jobbikot, hogy kérje „Szűz Mária és Jézus Krisztus bocsánatát, mert egyébként karanténba kell zárni a pártot.”

Egy 2013-as parlamenti felszólalásában pedig Szanyi Tibor nácinak nevezte a Jobbikot. Szintén 2013-ban az Országgyűlésben történt az is, amikor a szocialista politikus felszólalása után bemutatott a jobbikos képviselőknek.

2014-ben Szanyi Tibor a közösségi oldalán egyenesen úgy fogalmazott: „Itt az idő! A nyílt beszéd ideje. Kimondom: a Jobbik egy aljas fasiszta, náci nyilas képződmény, amelynek a szemétdombon a helye!” És még tavaly a Kossuth Rádióban is arról beszélt, hogy „a szocialistáknak az ég világon semmi dolga nincs a Jobbikkal.”

A szocialista politikus most úgy fogalmazott, nagyon is igaznak tartja, amiket mondott a Jobbikról, ugyanakkor szerinte ma már némileg más a helyzet.

Épp a szocialisták elnöke volt az, aki decemberben először fogalmazta meg, hogy a baloldalnak össze kell fognia mindenkivel, ha fel akarják venni a versenyt a kormánypártokkal.

A párt választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes egy sajtótájékoztatón maga mondta el, hogy bár fél éve még elzárkózott a Jobbiktól a radikális nézetei miatt, mára érdemesnek tartja őket az összefogásra. Ahogyan a másik MSZP-s képviselő, Bangóné Borbély Ildikó is kiáll az együttműködés mellett.

Az M1-nek nyilatkozó politikai elemző szerint a Jobbikhoz való közeledés azt jelzi, hogy a szocialisták készek feladni korábbi elveiket a hatalom megszerzése érdekében. Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője a Jobbikkal való összefogást egy újabb kísérletnek nevezte. 2010 óta ugyanis az ellenzék képtelen volt bármiféle politikai eredményt felmutatni, és ebből a kétségbeesett, egyre gyengülő pozícióból próbál valahogy kitörni.