Évek óta kiáll a migránsok befogadása mellett Frans Timmermans

 

Az európai szocialisták csúcsjelöltje által képviselt bevándorlás- és kvótapárti politikát még saját, baloldali tábora sem támogatja Magyarországon – ez derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. Frans Timmermans pénteken Budapestre érkezett, és szombaton részt vesz az MSZP kongresszusán. Az elemzés szerint a Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számító politikus vizitjének komoly üzenete van, hiszen fogadásával a szocialisták ismét hitet tesznek a Soros által diktált politika mellett.

Az Európai Bizottság alelnöke folyamatosan kritizálja Magyarországot. Frans Timmermans részt vett a hazánkról szóló EP-vitán is, ahol azt mondta, az elfogadott túlóratörvény miatt óriási tiltakozások voltak hazánkban.

Néhány nappal később a holland baloldali politikus arra biztatta az olasz szavazókat, hogy őt támogassák a tavaszi EP-választáson, és hozzátette, az „Európai Néppártra leadott minden szavazat Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Jaroslaw Kaczynski lengyel konzervatív vezetőt támogatja.”

Aktívan kampányol a májusi EP-választások előtt

Timmermans, Jean-Claude Juncker elnök után a második ember a brüsszeli bizottságban. A holland politikus aktívan kampányol a májusi EP-választások előtt, ugyanis ő az európai szocialisták csúcsjelöltje. Az Európai Bizottság nemrég átalakított szabályai ezt elvileg engedélyezik, sokak szerint azonban ez a két pozíció összeegyeztethetetlen.

Brüsszel, 2019. január 31. Az Európai Parlament honlapján közreadott képen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott vitán a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án. MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke (Fotó: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel)

A sajtó az elmúlt hetekben többször is felvetette, hogy Timmermans kampánytevékenysége nem jelent-e összeférhetetlenséget, ő azonban azt mondta: nem lát ebben problémát.

Timmermans vizitjének komoly üzenete van

Miközben az Európai Bizottság baloldali alelnöke az MSZP meghívására Budapestre látogat, a Századvég legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy az MSZP-szavazók többsége sem ért egyet a Timmermans-féle bevándorláspárti politikával. A felmérésből kiderül, hogy a magyarok egyöntetűen elutasítják az uniós kvótarendszer tervét. Lényegében pártszimpátiától függetlenül egységes a lakosság véleménye, hiszen minden párt táborában többségben vannak azok, akik ellenzik a kvótarendszert.

Az elemzésben azt írják, a Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számító politikus vizitjének komoly üzenete van, ugyanis Timmermans magyarországi látogatásával még inkább integrálja az európai bevándorláspárti erők táborába a legnagyobb magyar baloldali ellenzéki pártot, az MSZP-t. Timmermans fogadásával a magyar szocialista politikusok ismét hitet tesznek a Soros György által diktált politika, azaz a kvóták és az illegális bevándorlás mellett.

Az európai szocialisták csúcsjelöltje lett 

A bizottság alelnöke egy, a hazájában rendkívül meggyengült párt képviseletében van jelen az európai politikában, mégis ő lett a szocialisták csúcsjelöltje. Timmermans hazai pártja, a holland Munkapárt alig öt százalékot ért el a 2017-es választáson – hangzott el az M1 összeállításában..

A baloldali politikus már a bevándorlási válság kezdete óta támogatja a migrációt és a nyílt társadalom eszméjét. A BBC-nek 2015 szeptemberében azt nyilatkozta, „minden társadalom, bárhol a világon, sokszínű lesz a jövőben – ez a világ jövője, tehát a közép-európai országoknak hozzá kell szokniuk ”.

Frans Timmermans 2018 márciusában a Twitteren tett közzé egy bejegyzést, amelyben arról értekezik egy imámokkal való találkozó után, hogy az iszlám Európa része volt mindig és fontos szerepe van a jövőjében is. Úgy fogalmazott, „ma Európa jövőjéről beszélgettünk tíz imámmal. Az iszlám közösség része a múltunknak, a jelenünknek, és része lesz a jövőnknek is. Nagyszerű volt hallani a véleményüket és az álláspontjukat”.

Frans Timmermans a kezdetek óta támogatja a kötelező betelepítési kvótákat is. Már 2015-ben egy tv-interjúban is arról beszélt, hogy egy úgynevezett szétosztási kulcsot kell alkalmazni, hogy minden ország viselje a terheket. Egy későbbi parlamenti felszólalásában pedig arról értekezett, hogy „a bevándorlási krízis során, amikor egy, két vagy három tagország túlterhelődik, akkor a többi tagállamnak szolidaritást kellene mutatnia”.

Folyamatosan támadta Magyarországot

A bizottság alelnöke folyamatosan támadta Magyarországot a határzár felépítése miatt. 2017-ben a rigai Közgazdaságtudományi Egyetem Soros-termében tartott előadásában arról beszélt: a tagállamok nem hivatkozhatnak a nemzeti függetlenségre és nem gyárthatnak nekik tetsző szabályokat, hanem az EU szerződéseit kell betartaniuk.

Soros György nézeteit képviseli

Timmermans különösen jó kapcsolatot ápol Soros Györggyel, a bizottság tagjai közül ő találkozott a legtöbbször a milliárdossal, és a bevándorlás kérdésében is Soros György nézeteit képviseli. Soros 2018 tavaszán is találkozott Frans Timmermansszal Brüsszelben, de hogy pontosan miről beszélgettek, arról nem szivárogtak ki információk.

Margaritisz Szkinasz, az Európai Bizottság szóvivője akkor annyit mondott, Frans Timmermans és Soros György régóta ismerik egymást, és rendszeresen folytatnak egyeztetéseket az Európai Uniót érintő témák széles köréről.