A jövő generációjának szólnak az új családpolitikai intézkedések

 

Tegnapi évértékelőjén hétpontos családtámogatási programot jelentett be Orbán Viktor. A kormányfő érintette a magyar gazdaság sikereit, beszélt a közelgő EP-választásokról és a magyarországi szélsőségek összefonódásáról is. A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában szakértők elemezték az évértékelőt.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint korábban is látszott, hogy a kormány minél többet szeretne családtámogatásra áldozni, a gazdasági fejlődés pedig egyre több lehetőséget biztosított ehhez. A program visszatükrözi a magyar választók világnézetét is, hiszen ma a családpolitika világnézeti kérdés, az intézkedések pedig egyértelműen kijelölik a konzervatív–kereszténydemokrata irányvonalat.

 (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A miniszterelnök által ismertetett családtámogatási program nem a jelent építi, hanem a jövőbe ruház be (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Nemcsak a magyar emberek között, hanem nemzetközi színtéren is komoly visszhangja volt a programnak, hiszen az túlhaladta az országhatárokat – tette hozzá.

Magyarország a családok, a jövő generációjának és a gyermekek születésének az irányába tett lépéseket – mondta Pócza.

A magyarok egyetértenek a családtámogatási rendszerrel

A családtámogatási rendszer kapcsán a nemzeti egység formálása a kormányfő és a kabinet legfontosabb célkitűzése. A Nézőpont Intézet két reprezentatív felmérést is végzett a közelmúltban, amelyből kiderült: a családpolitika középpontba állítása és a családtámogatási rendszer erősítése teljes nemzeti egységet teremtett, hiszen a megkérdezettek négyötöde egyetértett ebben – ismertette Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

A miniszterelnök évértékelője után három órával az intézet újabb kutatást végzett, amely megerősítette Orbán Viktor kormányfőt: a válaszolók kétharmada egyetértett azzal, amit felvázolt – folytatta.

Tóth úgy látja: ilyen mértékű nemzeti egyetértés esetén mindegy, hogy 2022 után milyen színezetű kormánya lesz az országnak, hiszen az a politikai család, amely ilyen mértékű többség ellen próbál majd kormányozni, politizálni – mint ahogy a mostani ellenzék is teszi –, az tulajdonképpen „a saját sírját fogja megásni”.

A magyar kormánynak komoly felhatalmazást ad a korábban elvégzett nemzeti konzultáció és a most tapasztalható társadalmi egyetértés – hangsúlyozta Tóth.

Nyugat-Európában is megirigyelhetik a magyar irányt

Egy felelős ellenzéki politikus az évértékelőben elhangzott kezdeményezésekre csak azt mondhatja, hogy támogatja őket, hiszen ezekben a pontokban nem a jelen, hanem a jövő politikájáról, a magyar jövő sok évtizedes tervezéséről van szó – hangsúlyozta Pócza.

Aki komolyan gondolkodik az ország jövőjéről, annak ezeket a programpontokat támogatni kell. Lehet hozzájuk tenni, és lehet vitázni a részletekről, de amikor bizonyos politikusok az egészet lesöprik az asztalról, azzal lényegében tudatosan Magyarország jövője ellen politizálnak és az ország önfelszámolását próbálják meg elérni – fogalmazott.

Orbán Viktor évértékelőjében a kormány családpolitikájára helyezte a hangsúlyt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Pócza úgy gondolja, hogy sok nyugat-európai ország polgárai számon fogják kérni politikusaikat, hogy miért nem a magyar irányt követik, és ehelyett miért fektetnek óriási összegeket a migrációba.

Orbán Viktor csak folytatja, amit húsz éve elkezdett

Aki nyomon követte Orbán Viktor politikai pályafutását és a legfontosabb beszédeit, pontosan tudja, hogy a miniszterelnök a 2000-es évek elején új családpolitikai víziót vázolt fel, és az akkori tervek a mostani hétpontos programban is visszaköszönnek. Ha valaki ilyen koherensen és konzekvensen tud gondolkodni egy meghatározott szakpolitikai kérdésben, az a választópolgárok és a vele szövetséges politikai szereplők számára is bizonyítja, hogy a későbbiekben sem fognak megváltozni az elvei ezekben a kérdésekben – fogalmazott Tóth Erik.

Orbán Viktor tavalyi székfoglalójában arról beszélt, hogy 2030-ig tervezi a politikai pályafutását, és a vasárnapi beszédében is hangsúlyozta, hogy a népesedéspolitika terén a következő tíz évben kell eredményeket elérni – folytatta.

Hozzátette: amikor valaki – például a társadalmi legitimitás miatt – ennyire hosszú ideig tud előretervezni, az a szavazók számára is bizonyítja, hogy érdemes a bizalomra.

Pócza: Az ellenzék gátlástalanná vált

Morális és politikai problémák is vannak az ellenzékkel. Jól mutatja, hogy egy jól körülhatárolható politikai erőcsoportban mekkora gátlástalanság uralkodik, hogy egy főpolgármester-jelöltnek készülő politikus relativizálni próbálja a náci típusú magatartásformákat – reagált Pócza István a miniszterelnök azon felvetésére, hogy a szélsőjobb és a szocialisták koalíciója maga a “politikai pornográfia”.

Több határt is átlépett az ellenzék a decemberi tüntetéseken, például amikor a tiltakozók bántalmazták az egyik televíziós társaság munkatársát. Látható, hogy aki máshogy gondolkodik, vagy csak kérdéseket tenne fel, azt dehumanizálják, és olyan ellenségként állítják be, akivel szemben minden megengedhető – mondta.

Hozzátette: ez a minta a populista baloldal Nyugat-Európában jól bevált jelensége, amelynek két célja van: a botránykeltés és a társadalom megosztása.