Timmermans lehet az MSZP kongresszusának díszvendége

 

Az EP-választás előtt ismét Magyarországra jön kampányolni a hétvégén is hazánkban látogató Frans Timmermans – így tudja Szanyi Tibor az MSZP jelenlegi EP-képviselője, aki az új MSZP-Párbeszéd választási listán előkelő helyet szeretne. A holland politikus az európai szocialisták csúcsjelöltje, az unió bevándorláspárti táborának egyik legfontosabb alakja, Soros György jó barátja, és így a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója Brüsszelben – hangzott el az M1 Híradójában.

Töretlennek érzi a belé vetett bizalmat – ezzel indokolta Szanyi Tibor azt a meggyőződését, hogy ismét ő lesz az MSZP és a vele szövetségben induló Párbeszéd listavezetője. Szanyi reményei szerint a 21 magyar uniós helyből 11-et szerezhet meg az ellenzék.

Habár a Nézőpont legfrisebb kutatása szerint az MSZP-Párbeszéd támogatottsága csökkent az utóbbi időben, Szanyi Tibor azt reméli, hogy májusban még javítani is tudnak az öt évvel ezelőtti eredményeikhez képest, és legalább 5-6 mandátumot szereznek.

Az MSZP-Párbeszéd EP-listáját a szocialisták hétvégi kongresszusán véglegesítik. Sajtóhírek szerint azonban a legfontosabb kérdések már eldőltek, például a listavezető Szanyi Tibor után vélhetően Újhelyi Istvánt jelölik, harmadik helyen pedig a Párbeszéd jelenlegi EP-képviselője, Jávor Benedek várhatja a szavazást, őket pedig  Gurmai Zita, Tüttő Kata és Harangozó Gábor követheti.

Ezen a kongresszuson egyébként nemcsak a Magyar Szocialista Párt tagjai lesznek ott, hanem az európai szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans is. Habár a politikust az elmúlt  időszakban sokan bírálták amiatt, hogy az Európai Bizottság első alelnökeként pártatlannak kellene lennie, ő azonban energiái jelentős részét a baloldal melletti kampányra fordítja.

Frans Timmermans bevallottan jó kapcsolatot ápol Soros Györggyel. Többször is kiállt a legális bevándorlási útvonalak kialakításáért, és élesen bírálta a magyar miniszterelnököt szigorú migrációs politikájáért.

Szanyi Tibor szerint Timmermans hiteles politikus, akitől nem csak bátorítást remél az MSZP,  hanem azt is, hogy az ő segítségével több szavazót szerezhetnek. A politikus azt is elmondta: Frans Timmermans magyarországi kampánya nemcsak a magyarokhoz szól majd, hanem összeurópai jelentőséggel is bír.