A kormány kivérezteti az MTA-t ellenzéki képviselők egy csoportja szerint

 

Elfogadhatatlan a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) szembeni kormányzati politika, amely a köztestület kivéreztetésére irányul – jelentette ki közös sajtótájékoztatón ellenzéki képviselők egy csoportja hétfőn Budapesten. A Fidesz szerint az ellenzéki pártok az Országgyűlés Kulturális bizottságából akartak kampányhelyszínt csinálni és folytatják a színjátékot..

Az ellenzéki képviselők közös kezdeményezéssel próbálták összehívni az Országgyűlés Kulturális bizottságát az MTA helyzetének megvitatására, azonban a bizottság kormánypárti többsége elzárkózott ettől – mondta el Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője.

A politikus hozzátette, hogy Orbán Viktor láthatóan az MTA kivéreztetésével, az akadémiai kutatóhelyek tönkretételével bízta meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. A képviselő szerint az MTA éppen elveszíti függetlenségét és nemzetközi kapcsolatait, tudományos műhelyek mennek tönkre.

A sajtótájékoztatón Ander Balázs (Jobbik) kiemelte: az MTA-val szembeni kormányzati politika jól mutatja a Fidesz értelmiség- és tudományellenességét. Az állami szférában 2010 óta a kutatásra és fejlesztésre költött források értéke kevesebb mint a felére csökkent – hangsúlyozta a politikus.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint teljes függőséget és kiszolgáltatottságot jelent az MTA számára, hogy forrásainak több mint a felét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá rendelték. A Fidesz minden olyan területen, ahol ki akarja terjeszteni az ellenőrzését vagy az ellenfeleit akarja ellehetetleníteni, a források megvonását alkalmazza, ezt történik most az MTA-val is – fűzte hozzá.

Kunhalmi Ágnes kiemelte azt is: aggasztó, hogy a kormányzat a kutatásokat kizárólag közvetlen hasznosságuk alapján ítéli meg, háttérbe szorítva ezzel az alapkutatásokat az alkalmazott kutatásokkal szemben. Az MSZP szerint a két területet azonos arányban kell finanszírozni.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Palkovics László megszegte a miniszteri esküjét és törvényt is sértett, amikor érdemi egyeztetés nélkül elvonta az MTA forrásainak többségét.

Fidesz: az ellenzéki pártok az Országgyűlés Kulturális bizottságából akartak kampányhelyszínt csinálni

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok az Országgyűlés Kulturális bizottságából akartak kampányhelyszínt csinálni és folytatják a színjátékot.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Gréczy Zsolt (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Ander Balázs (Jobbik) és Szabó Szabolcs (független) közös sajtótájékoztatóján közölte: elfogadhatatlan a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) szembeni kormányzati politika, amely a köztestület kivéreztetésére irányul. Az ellenzéki képviselők közös kezdeményezéssel próbálták összehívni az Országgyűlés Kulturális bizottságát az MTA helyzetének megvitatására, azonban a bizottság kormánypárti többsége elzárkózott ettől.

A Fidesz reagálásában azt írta, az MTA-t egyedül a Gyurcsány-kormány akarta „beszántani”, mivel Kóka János akkori gazdasági miniszter 2006-ban azt mondta, hogy “az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni”.

Közölték továbbá: a magyar kutatások támogatása és hatékonyságának növelése a cél, ezt szolgálja kutatási-fejlesztési források célirányosabb felhasználása és a kutatóknál megvalósult béremelés is.