Szakértői testületet hozott létre a CÖF-CÖKA az európai civil álláspont erősítése érdekében

 

A Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) szakértői testületet hozott létre annak érdekében, hogy autentikusabban képviselhesse kezdeményezéseit az Európai Unióban – jelentette be csütörtökön Budapesten a szervezet vezetője.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a testületre annál is inkább szükség van, mert a közelgő európai parlamenti választás sorsdöntő lesz a magyar nép számára. Elmondta: a 12 tagú testületet jogászok, közgazdászok, irodalmárok, politológusok és biztonságpolitikai szakértők alkotják.

A testület tagjai közül Boros Imre közgazdász azt mondta: Magyarország leginkább úgy mérsékelheti függőségét, ha csökkenti devizában fennálló államadósságát, ami elsősorban a gazdaság növekedése révén érhető el. Kétséges, hogy Magyarországnak be kell-e lépnie az euróövezetbe, mert a fizetőeszköz mögött nincs az értékét garantáló állam – fejtegette.

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői az Alkotmány utcában 2018. március 15-én. Az első sorban Bencsik András, a Békemenet Egyesület elnöke (j4), Lomnici Zoltán, a CÖF jogi szakértője (j7), Bayer Zsolt, publicista, a Békemenet egyik szervezője (j8)  és  Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója (j10). MTI Fotó: Sóki Tamás

A Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány békemenete Budapesten, 2018. március 15-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint a következő évtizedekben kettészakad Európa a nemzetállamok híveire és az Európai Egyesült Államok híveire, de utóbbiaknak a bevándorlás és az iszlám térnyerése miatt egyre súlyosabb biztonsági kockázatokkal kell számolniuk.

Zétényi Zsolt jogász arról beszélt, hogy a magyar közélet alapkérdése a nemzeti szuverenitás; „fontos, hogy az uniós döntések ne csorbíthassák Magyarország szuverenitását, és ebben a folyamatban partnerünk lehet Varsó, Zágráb, Prága és Pozsony”.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő kifejtette, hogy Nyugat-Európának a bevándorlás miatt egyre nagyobb biztonsági kockázattal kell számolnia.

Ifj. Lomnici Zoltán jogász felidézte, a CÖF hatékonyan lépett fel az Európai Parlamentnél annak érdekében, hogy a multinacionális élelmiszergyártók ne árulhassanak silányabb minőségű termékeket a kelet-közép-európai tagállamokban. Az ilyen és ehhez hasonló fellépéseket is segítheti a most létrejött szakértői testület – mondta.