Ellenzék: A MÁV ne alkalmazza a munka törvénykönyvének módosítását

 

Az ellenzéki pártok arra kérték a MÁV vezetését, hogy ne alkalmazza a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos módosításait.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői, a budapesti MÁV-székház előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy előző héten az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-t keresték fel, hogy hogy megtudják, alkalmazni fogják-e a „rabszolgatörvényt”. AZ MVM-től azt a választ kapták, hogy nem tervezik alkalmazni a jogszabályt – tette hozzá.

Azt mondta, hogy ellenzéki képviselőtársaival készítetek egy nyilatkozatot is, amit szeretnének aláíratni Homolya Róberttel, a MÁV vezérigazgatójával. Amennyiben elfogadja a nyilatkozatot, akkor a vezérigazgatónak mindent el kellene követnie, hogy ne alkalmazzák a jogszabályt – ismertette az irat tartalmát.

Bősz Anett (független) arról beszélt, hogy azért akartak újra egy állami vállalatnál tiltakozni, mert az állami cégeknek példát kell mutatniuk, hogy fontosak számukra a munkavállalóik.

Szél Bernadett (független) úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP „ócska kis proliknak” tartja a dolgozókat, ezért kell az ellenzéknek elérnie, hogy ne alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”. A magyar dolgozók több bért akarnak, nem pedig túlórázni – folytatta.

Gréczy Zsolt a DK frakciószóvivője úgy látta, hogy a „rabszolgatörvény” már kétszer is megbukott. Törvénytelenül fogadták el, a közvéleménykutatások szerint pedig az emberek 70-80 százaléka nemet mond rá – érvelt.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt mondta, hogy a törvény kizsákmányolja a dolgozókat. Miközben a magyar árszínvonal európai, a magyar fizetés „piszkosul és botrányosan alacsony” – tette hozzá.

Csányi Tamás, aki a Jobbik leendő országgyűlési képviselőjeként mutatkozott be arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormány átlépte a Rubikont. Az ellenzéki pártoknak ezért meg kell védeniük a munkavállalókat a saját kormányuktól – jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó egy kérdésre azt felelte, hogy nagy sikerrel zárult a szombati, a munka törvénykönyvének módosítása ellen szervezett tüntetéssorozat. Körülbelül kétszáz településen vettek részt az akcióban, és folyamatosan egyre többen csatlakoznak a tiltakozásokhoz – közölte. Újabb kérdésre azt válaszolta, hogy folyamatosan zajlanak a tárgyalások az európai parlamenti választásról és azon próbálnak valamiféle együttműködést kialakítani. Az önkormányzati választáson pedig „egy-egy ellen fog felállnia rendszer” – tette hozzá.

A képviselőket megkérték, hogy véleményezzék Sneider Tamás Jobbik-elnöknek a Magyar Idők és a Hír TV birtokába került esküvői videóját, amiről a lap azt írta, hogy azon a politikus felesége többször is náci karlendítéssel pózolt.

Barabás Richárd azt mondta, hogy a Fidesz fél az ellenzéki együttműködéstől, ezért most minden lehetséges eszközzel megpróbálja szétválasztani az ellenzéki pártokat. Hozzátette, hogy minden náci szimbólum használatát elítélik, de a Jobbik „bebizonyítja hónapról-hónapra”, hogy képes az önkritikára és a nyitottságra.

Bősz Anett azt emelte ki, hogy az ellenzék egységesen dolgozik egy jogállami és demokratikus társadalmi minimum kidolgozásán, ezért is tudtak összefogni. A szélsőségnek a Mi Hazánk Mozgalomban van a helye – jelentette ki.

Gréczy Zsolt közölte, hogy számukra semmiféle náci karlendítés nem fogadható el, a Jobbik azonban házon belül biztosan tisztázni fogja az ügyet.

Szél Bernadett is hangsúlyozta, hogy semmiféle antiszemita vagy homofób tartalmat nem tart elfogadhatónak. Az ellenzéket Orbán Viktor miniszterelnök hozta olyan helyzetbe, ahol együtt kell működniük, azt azonban a Jobbik is tudja, hogy dolga van a mostani esettel – nyomatékosított.

Csányi Tamás a videóról azt mondta, hogy az egy családi felvétel, amit nem a nyilvánosságnak szántak.

Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta, hogy „semmiféle karlendítés nem fér bele” a szocialisták értékrendjébe. Egyúttal viszont arra kérte a kormánypárti politikusokat, hogy „nagyon vigyázzanak, mert akár az ő családjukról is kikerülhetnek videók” és akkor „ne csodálkozzanak”, ha őket is számon fogják kérni.

Ezt követően a politikusok bementek a MÁV-székházába, hogy átadják a vezérigazgatónak írt levelüket. A megbeszélés után Bangóné Borbély Ildikó a szocialisták sajtóosztályán keresztül azt tudatta az MTI-vel, hogy a MÁV humán vezérigazgató-helyettese, stratégiai igazgatóhelyettese, jogi igazgatója és szóvivője fogadta őket.

A beszélgetőpartnereik azt közölték velük, hogy a MÁV-nál pillanatnyilag nem tervezik bevezetni a „rabszolgatörvényt” – fogalmazott. A vállalat kollektív szerződése tartalmazza a 300 óra túlmunkát, ezt sem a munkáltatói, sem a munkavállalói oldalról nem kívánják megváltoztatni – ismertette az elhangzottakat a politikus.