Kudarcba fulladt az országos blokád

 

Álljon le az ország – ezzel a címmel hirdettek szombatra ellenzéki tüntetést több településen. Előzetesen az ígérték a szervezők, hogy hidakat, utakat zárnak le, blokád alá kerül az egész ország és ezen belül Budapest is. Az ellenzéki politikusok is nagy erőkkel mozgósítottak, de úgy tűnik, a blokád elmaradt, az ország nem állt le.

Szombatra országszerte több tüntetést is hirdettek, vidéken és Budapesten egyaránt. A nap első tüntetését az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó harangozta be Kabán. A szocialista politikus elmondása szerint Kaba nyitotta meg a szombati tüntetéshullámot. Ott a jobbikosok tíz autót állítottak le az út szélére, így lassítva a forgalmat.

A nap folyamán tüntettek Pécsen, ott úgy volt, hogy az LMP egyik társelnöke mond beszédet, végül kiderült, hogy erről ő nem tudott, így a beszéd elmaradt. Egerben sávlezárással tiltakoztak a munka törvénykönyvének módosítása ellen. A délután négy óráig bejelentett tüntetés végül két órával korábban véget is ért.

Székesfehérváron a szakszervezetek autókkal lassították a forgalmat. Debrecenben gyalogosok tették ugyanezt. Szolnokon az MSZP helyi elnöke egy kutyaürülékkel teli zacskót lóbált a kezében, azt is kifogásolta például, hogy a vezetés nem helyezett el elég kukát a városban. Kecskeméten egy idős hölgy a tüntetés hevében egy fáklya segítségével akarta tönkretenni az egyik fotós fényképezőgépét.

Tatabányán a saját magukat fehér sapkásoknak hívó ellenzéki képviselőnők mondtak beszédet. Az LMP-s Demeter Márta bojkottra szólított fel. Az MSZP-S Kunhalmi Ágnes már a kormány megdöntéséről beszélt. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő az ország leállítását sürgette.

Budapesten négy helyszínen tüntettek

Az ország lebénítása, Budapest blokád alá vétele – ez volt a célja a szombati tüntetés szervezőinek. Az eseményt a Facebookon is meghirdették. Megadták a négy fővárosi helyszínt és azt írták: „ahogy a vérerek összefutnak a szívhez, úgy vonuljunk mi is a Clark Ádám térre, ezáltal teljesen megbénítva a várost.”

A Hősök terén azonban nem sokan gyülekeztek a meghirdetett időpontban. Az Index helyszíni tudósítója ezt úgy kommentálta: nyolc, azaz nyolc ember van a Hősök terén. Hozzátették: sokszor nehéz megbecsülni egy tömeg nagyságát, de most könnyű a helyzet.

A másik helyszín a Blaha Lujza tér volt. Az Index szerint a hivatalos gyülekező vége előtt öt perccel annyian voltak, hogy mindannyian felfértek volna a hetes buszra. A főváros különböző pontjairól végül 100-200 fős csapatok indultak el a Várkert Bazárhoz.

Csupán pár százan voltak

Több portál is arról írt: a tüntetők végül olyan kevesen voltak, hogy nem engedték őket az úttesten vonulni, hanem a járdán kellett menniük. A hvg.hu úgy kommentálta az eseményeket: Budapest blokádja egyelőre elmaradt. A Várkert Bazárnál a portál tudósítója szerint ellenzéki majális hangulat uralkodott forradalmi helyett.

Miután a tüntetés hivatalosan a Várkert Bazárnál véget ért, tüntetők egy csoportja a Lánchídra ment. Tízen leültek az úttestre és énekelni kezdtek, így akadályozva a forgalmat. A rendőrök végül egyesével elvitték az úton ülő embereket, és fél hét körül ismét megindult a forgalom a Lánchídon.

Mindenki többet várt

A budapesti és a vidéki tiltakozások is kudarcosak voltak, sem az ország megbénítása, sem a blokád nem valósult meg. Kijelenthető, hogy az a tiltakozási hullám, amit elindítottak decemberben az ellenzéki pártok, január közepére kifulladt – hangsúlyozta az M1 Ma est című műsorában Deák Dániel.

A műsorban elhangzott Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselőjének megszólalása, miszerint harminc ember előtt azt mondta: „ennél már csak többen lehetünk”. A politológus erre reagálva elmondta, szinte mindenki ennél sokkal sikeresebb akcióra számított.

Mint mondta, bár decemberben sikerült elérni a több ezres létszámot a tiltakozásokon, nem volt elsöprő ereje a megmozdulásoknak. Véleménye szerint azért, mert ez nem egy alulról jövő mozgolódás volt, hanem az ellenzéki pártok meghívója.

Láthatósági verseny

Deák Dániel ugyanakkor elmondta azt is, az ellenzéki pártok láthatósági versenybe kezdtek, fő céljuk csupán annyi, hogy a közelgő európai parlamenti választások előtti kampányban rájuk irányuljon a figyelem, azonban például a decemberi, tévészékházban tartott akcióikkal is csak nevetségessé váltak, botránypolitizáltak, profitálni ebből nem tudtak.

A balliberális politikusokra és a balliberális véleményvezérekre is jellemző, hogy egyfajta véleménybuborékban élnek, elhitték, hogy a pár százas tiltakozó az a társadalom többsége. Ugyanakkor a közvélemény-kutatásokból és a  pártpreferenciákból is kiderül, hogy a lakosság többsége nem az ő álláspontjukon van – összegezte Deák Dániel.

A tüntetésekről szóló összefoglaló cikkünket ide kattintva megtekintheti.