A kormány ellen tüntettek Salgótarjánban

 

A városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban szombaton délelőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel.

A demonstráción Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke hangsúlyozta, a hatalom át akarja alakítani a munka világát, és nem akarja figyelembe venni a szakszervezeti, munkás, munkavállalói követeléseket.

Kitért rá, hogy a megváltozott adószabály miatt a minimálbér nem kétszeresére, hanem 65 százalékkal emelkedett, és Szlovákiában 44 ezer forinttal magasabb a minimálbér, mint Magyarországon.

A követelések között sorolta a tisztességes megélhetést biztosító béreket, a béren kívüli juttatás visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését. Kitért rá, úgy alakították át a nyugdíjrendszert, hogy elvették a bányászok, kohászok, a radioaktív sugárzásnak kitett munkahelyeken dolgozók korkedvezményét, és kérdés, hogy 65 évesen fel tud majd-e mászni három emelet magasra dolgozni a szénkőfejtésen.

Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nógrád megyei titkára azt fogalmazta meg, „követeléseink vannak, mert elegünk van”. Bírálta a „rabszolgatörvényt” megszavazó nógrádi képviselőket, és az egyszámjegyű minimálbér, bérminimum megállapodást aláíró szakszervezeti vezetőket is.

A DK, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői a tüntetésen emlékeztettek, hogy Salgótarján önkormányzati cégeinél közgyűlési döntés alapján nem engedik meg a túlóratörvény alkalmazását, valamint bírálták a kormány.

A mintegy kétszáz résztvevő „elég volt”, „igazságot”, „nem hagyjuk” skandálásokkal kísérte a szónokok szavait.

A felszólalások után a tüntetők sípolva, zászlókkal, “Túlórázni jöttem” feliratú táblákkal indultak el Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő irodájához. Demeter László a postaládába tette a követeléseket, és mint mondta, elmennek majd a képviselő fogadónapjaira.