Magyar Idők: Sikertelen volt az ellenzéki egyeztetés

 

A jövő zenéjének nevezte a szocialista Ujhelyi István azt, hogy ki csatlakozik egy esetleges közös ellenzéki EP-listához. A politikus szerint a pártok egyelőre csak abban egyeztek meg, hogy közösen kampányolnak. Közben a Magyar Idők arról írt, hogy az ellenzéki egyeztetés egyelőre sikertelennek bizonyult. A Jobbik például el sem ment a tegnapi fordulóra.

„Nyitva az ajtó a többi párt előtt” – erről beszélt a szocialista Ujhelyi István szombaton, amikor az újságírók a közös ellenzéki EP-listáról kérdezték. A képviselő azt mondta, eddig csak az biztos, hogy az MSZP és a Párbeszéd közösen indul. Hogy ehhez ki csatlakozik, azt szerinte ráérnek később is eldönteni.

A Magyar Idők szerint viszont az ellenzéki közös listáról szóló tárgyalások már most sikertelenségbe fulladtak. A portál szombaton arról írt, az első, csütörtöki megbeszélésen még valamennyi ellenzéki párt részt vett. Másnap viszont az LMP például ott volt ugyan az egyeztetésen, de az önálló EP indulást képviselte. A Jobbik pedig el sem ment a második találkozóra.

Annak ellenére, hogy korábban éppen a Jobbik szóvivője beszélt arról a Magyar Narancsnak, hogy a balliberális kormányok jobbak voltak a mostaninál, és ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van.

A Jobbik frakcióvezetője pedig az Azonnali.hu oldalnak fogalmazott úgy, hogy értékrendi alapon bárkivel együttműködnek. Nemcsak Gyurcsány Ferenccel, hanem az „ördög öreganyjával is.” A Jobbik szerepe ennek ellenére továbbra sem tisztázott. A széleskörű EP-lista hírére ugyanis a párt közleményben már kizárta, hogy választási szövetségre lépjenek Gyurcsány Ferenccel és minden ilyen irányú tervet bohózatnak neveztek.

Az egyeztetések kapcsán Ujhelyi István arról beszélt, szerinte már az is eredmény, ha mozgósítani tudják az embereket, még akkor is, ha a közös lista hiányában a szavazatok továbbra is megoszlanak az ellenzéki pártok között.

„Több százezer szavazatot vesztegethetnek el az ellenzéki pártok, ha nem lesz közös EP-lista” – erről írt közben a Párbeszédes Jávor Benedek a HVG oldalán. A politikus szerint még az öt százalékos küszöböt elérő pártokra leadott szavazatok közül sem mind eredményez majd mandátumot. Jávor Benedek szerint ezért májusban félre kell tenni a pillanatnyi pártérdeket és el kell érni az ellenzéki erők együttműködését. Enélkül – mint írta – a jelenlegi állás szerint az ellenzék egészen brutális vereségbe készül beleszaladni.