Világnézetekről és jövőképről döntünk május végén

 

A májusi európai parlamenti (EP-) választások fontosságát is hangsúlyozta Orbán Viktor, az idei első kormányinfón. A cél, hogy az európai intézményekben a bevándorlásellenesek kerüljenek többségbe – mondta a miniszterelnök. Az EP-választáson most mindenki elmondhatja véleményét a bevándorlásról, ezzel 15-20 éves távlatban döntve el Európa jövőjét.

A cél, hogy az európai intézményekben a bevándorlásellenesek kerüljenek többségbe – ezt mondta az év első kormányinfóján Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy a májusi EP-választásoknak abból a szempontból is különös jelentősége van, hogy most minden uniós tagállamban elmondhatják a véleményüket az emberek a bevándorlásról, míg eddig erre csak Magyarországon volt mód.

A miniszterelnök beszélt a hazai belpolitikai viszonyokról és a gazdaság állapotáról is – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Jogos-e még a kritika?

Felvetődött a kérdés, vajon jogos lehet-e még a kritika a miniszterelnök irányába, hogy csak bizonyos médiumoknak ad interjút, hiszen az év első kormányinfójára minden hazai és számos nemzetközi sajtó képviselője is meghívást kapott.

Fontos látni, hogy a kormány prioritásként kezeli a tájékoztatást és a kommunikációt – mondta Párkányi Eszter. Az Alapjogokért Központ szakértője kitért arra is, hogy az emberek véleményének megismerésére létrehozták és alkalmazzák is a nemzeti konzultációt, a kormányinfót, vagy a Budapestinfót.

A kormányfőt szinte folyamatosan „zaklatják” azzal, hogy nem ad interjút bizonyos ellenzéki médiumoknak. Erre nagyon jó választ adott Orbán, miszerint nem az a feladata, hogy bikaviadalt folytasson ezekkel az újságírókkal. Párkányi megjegyezte, sokszor elhangzott a latin mondás, hogy „sas nem kapkod legyek után”. Miért kellene a miniszterelnöknek a mindennapi politikai csatározásokba belemennie? – hangsúlyozta.

Párkányi szerint a legutóbbi kormányinfón mindenkinek megvolt a lehetősége arra , hogy feltegye kérdéseit, azonban ugyanazokat a lerágott csontokhoz hasonló témákat vetették fel az ellenzéki médiumok, amelyeket 2010 óta folyamatosan elővesznek. Hozzátette: előjött a „van sapka, nincs sapka” esete, ugyanis eddig az volt a baj, hogy nem kérdezhetnek, most pedig a válaszok nem tetszettek az ellenzéki újságíróknak.

Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Mindennek a középpontjában a kampány áll

Kampány van – kezdte Boros Bánk Levente. A Médianéző igazgatója hangsúlyozta, ez mindennek az eredője és origója, ami egészen így lesz szinte az év végéig, hiszen a májusi EP-választások után, ősszel Magyarországon önkormányzati választások lesznek. A szakértő elmondta, kőkemény belföldi és külföldi kampányra számíthatunk.

A miniszterelnök is felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-kampányok korábban belpolitikai eseményekről szóltak, most azonban Európáról. Ez önmagában egy kicsit disszonáns helyzet lesz, hiszen korábban ilyen még soha nem volt, azonban mi másról szólna egy EP-választási kampány, mint Európa helyzetéről és jövőjéről?

Ebből kifolyólag a kettő most már összefügg – fogalmazott Boros Bánk. Szerinte a belpolitika és a külpolitika is összekapcsolódott. Nemcsak szakpolitikai kérdésekről szól a kampány és a választás, hanem jövőképről, világnézetekről, stratégiáról – tette hozzá.

Két világnézet áll szemben egymással

Orbán Viktor világosan kijelentette, hogy jelenleg Európában még él egy döntően liberális világszemlélet, ami többségben van. Ezzel szemben alakult ki egy másik szemlélet, ami a kultúra tekintetében is érthető stratégiát mutat, az európai, Magyarország esetében pedig a magyar kultúra megőrzését tűzi ki célul – fejtette ki az igazgató.

Hozzátette, jelenleg a bel- és külpolitika is kezd összefonódni, hiszen a kampány és a választások már nemcsak Európa jövőjéről szólnak, hanem világnézetek találkozásáról. Erről döntenek majd a választópolgárok májusban – hangsúlyozta.

A migráció meghatározza jövőnket

Párkányi hozzáfűzte, a miniszterelnök is úgy fogalmazott, hogy a következő 15-20 évnek meghatározó kérdése lesz a migráció. Nagy tétje van a választásnak, és látni kell, hogy nemcsak egy törvényhozás megválasztásáról van szó.

Mint mondta, az Európai Parlament összetétele fontos, hiszen ez a testület fogja megválasztani majd az új Európai Bizottság elnökét, az új Európai Tanács elnökét és az Európai Központi Bank elnökét is.