Még maga az ellenzék sem tudja, mibe vágta a fejszéjét

 

Hétfőn kezdetét veszi a baloldali előválasztás. Egyelőre két jelölt van versenyben: Horváth Csaba és Karácsony Gergely. Újabb politikusok január 11-ig jelentkezhetnek. Az előválasztási folyamat a szocialisták szerint akár nyárig is eltarthat, elemzők szerint pedig az ellenzéki pártok máris késésben vannak.

A jelenlegi állás szerint a castingnak még messze a vége, ugyanis várhatóan lesz egy második ellenzéki előválasztás is Budapesten, majd nyáron. Ahhoz a Jobbik nem akar csatlakozni. A liberálisok Sermer Ádámot, az LMP-sek Puzsér Róbertet jelölték meg – hangzott el az M1 Ma este című műsorában vasárnap.

Az előválasztás logikája az ellenzék részéről az, hogy ezt még nem próbálták – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a műsorban. Különböző pártok különböző jelölteket indítottak már mind önkormányzati, mind időközi választásokon. Ezt az egyetlen egy technikát még nem próbálták ki, jelenleg úgy tűnik, fejest ugranak ebbe a rendszerbe – tette hozzá.

Kifejtette: nemcsak szakértők, de maguk a politikusok sem tudják valójában azt, hogy mibe is kezdtek az előválasztással.

Egy ellenzéki politikust akarnak pajzsra emelni

Magyarországon nincs meg a kultúrája az előválasztási kampánynak – hívta fel a szakértő a figyelmet, majd elmondta, az Egyesült Államok elnökválasztási előválasztási kampánya alapján jöhetett létre itthon is a gyakorlat. Hozzátette: eddig a pártok saját szabályaik mentén választották meg jelöltjüket, azonban ez most az ellenzék részéről veszni látszik.

Emlékeztetett: a legutóbbi hazai országgyűlési választáson is castingot tartott az MSZP, a DK és különböző kívülről érkező jelöltek. Akkor is az volt az alapvető probléma, hogy a pártok és jelöltök kapkodtak, egymáshoz képest próbálták saját pozícióikat megerősíteni.

Jelenleg azonban úgy tűnik, mintha egy rendszert hoztak volna létre, amely végén majd egy konkrét embert lehet ellenzéki jelöltként pajzsra emelni – összegezte Boros Bánk Levente.

Hozzátette: nem igazán tudott újdonságot mutatni az ellenzék, csupán a botránypolitizálást – utalt ezzel az MTVA-székházban történt eseményekre és az ellenzék által életre hívott tüntetésekre.

Kettős játékot játszik az ellenzék?

Miközben tisztában vannak a törvényekkel, a szabályok áthágására buzdítják az embereket, vagyis kettős játékot játszik az ellenzék a tüntetéseken – erről beszélt a Kossuth Rádióban Földi László titkosszolgálati szakértő.

A szombati demonstrációban több ellenzéki politikus is rongálásra, lázadásra biztatta a résztvevőket. Így a szombati tüntetés sem múlt el atrocitás és rongálás nélkül. A tömegből több tűzijátékot is fellőttek, az egyiket közvetlenül a rendőrök felé irányították.

A szakszervezetek vezetője az ország megbénításával fenyegetőzött a szombati tüntetésen.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője pedig arról győzködte az embereket, hogy tegyék tönkre a kormány plakátjait. A DK-s Molnár Csaba már lázadásra buzdította a demonstrálókat.

Törvényszegésre biztatják az embereket

A Momentum képviselőjének alig félperces felszólalása egy gondolatmenet köré épült. Donáth Anna arra buzdította a tömeget, hogy engedjenek utat dühüknek. Ő volt egyébként az a momentumos politikus, akit decemberben az egyik tüntetésen elő kellett állítani, mert füstgránátot akart dobni a rendőrök felé. A párt elnöke, Fekete-Győr András pedig nem csak akarta, meg is tette.

Az elmúlt hetek demonstráció alatt az ellenzéki politikusok egy része rendre hergelte a tüntetőket.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó titkosszolgálati szakértő szerint az ellenzék kettős játékot űz. Földi László kiemelte, politikusként ugyanis pontosan tisztában vannak a törvényekkel, mégis azok megszegésére buzdítják az embereket.