MTVA: Túlterjeszkedtek jogaikon a képviselők

 

Csaknem felgyújtottak egy rendőrt vasárnap este az MTVA székházánál azok a tüntetők, akik a kora esti Kossuth téri tüntetés után vonultak át a köztévéhez. Miközben az utcán többen is dulakodtak a rendőrökkel, több ellenzéki országgyűlési képviselő is belépett az épületbe arra hivatkozva, hogy képviselőként ezt megteheti. Itt azonban folyamatosan provokálták az őröket és a dolgozókat, akadályozták a munkát és próbáltak betörni a Híradó stúdiójába is. A biztonsági őrök többször is felhívták a figyelmüket, hogy a stúdió és a szerkesztőség üzemi területnek minősül, ahová nincs joguk bemenni, de ezzel nem foglalkoztak.A tüntetés hétfőn is folytatódott az MTVA székháza előtt, hivatalosan már véget ért, többen azonban nem hagyták el az épület előtti területet.

Országgyűlési képviselői jogaikra hivatkozva léptek be az MTVA épületébe vasárnap este a tüntetésen résztvevő ellenzéki politikusok. Hadházy Ákos először azt mondta, információt akarnak kérni, majd azt hangoztatták, hogy be kell engedni őket a szerkesztőségbe. A biztonsági vezető többször is udvariasan figyelmeztette a politikusokat arra, hogy a stúdió és a szerkesztőség üzemi területnek minősül, ahová nincs joguk bemenni.

Miközben a biztonsági vezető folyamatosan, türelmesen igyekezett megismertetni a belső szabályokat is a képviselőkkel, a DK-s Varju László azt kérdezte tőle, vállalja-e a felelősségét annak, hogy elmondják az embereknek mi történt, a demonstrálók pedig bejöjjenek az épületbe.

„Ha én most kimegyek oda és az embereknek elmondom, hogy önök az ő kívánságukat, az ő óhajukat nem hajlandók még részlegesen sem teljesíteni, azt, hogy egyébként néhány országgyűlési képviselővel a szerkesztő szóba álljon, akkor majd bejönnek az emberek és majd ők számon kérik”– fogalmazott Varju László.

Az ellenzéki képviselők többször fenyegetőztek

Az ellenzéki képviselők többször fenyegetőztek azzal, hogy a tüntetők elveszíthetik a türelmüket. A jobbikos Stummer János egyenesen a 2006-os eseményekhez hasonlította a helyzetet.

Közben az épület előtt a demonstrálók csaknem felgyújtottak egy rendőrt. A tüntetők és az egyenruhások között többször is dulakodás alakult ki. Eközben bent a politikusok hamis tűzriadót csináltak, ezzel is megzavarták a közüzem működését. A jobbikos Stummer János azzal kérkedett, hogy ő kapcsolta be a tűzjelző berendezést: „Próbáltam bejutni, nem sikerült, úgyhogy benyomtam a tűzjelzőt”– jelentette ki.

A képviselők ajtókat nyitogattak és elzárt területekre akartak bejutni. Végül a műsorelőkészítés egyik helyiségében éjszakáztak, mindezt közvetítették a közösségi médiában. Több alkalommal kilátásba helyezték, hogy a tiltás ellenére is be kívánnak menni a stúdiókba.

Zaklatták az MTVA munkatársait

A képviselők rendre zaklatták az MTVA munkatársait, fotózták és videózták őket, Facebook közvetítéseikben sértő megjegyzéseket tettek. Kunhalmi Ágnes és Szél Bernadett még a folyosón is elkezdték kergetni a munkába igyekvőket.

Hadházy Ákos úgy akart bejutni egy munkaterületre, hogy felmászott a lépcső korlátján. Az őrök a testi épségét óvva megpróbálták jobb belátásra bírni és többször is kérték, hogy másszon le. A képviselő ellenállt a fegyveres őröknek és nem hagyott más lehetőséget, minthogy kivezessék az épületből. Végül a politikusba belekapaszkodó Szél Bernadettel együtt eltávolították őket a székházból.

A képviselők nem kímélték a biztonsági őröket sem. Folyamatosan az arcukba nyomták mobiltelefonjaikat, és gyakran hatáskörükön túli dolgokra akarták kényszeríteni őket. A nap folyamán a stúdió előtt álló őröket folyamatos nyomás alatt tartották.

Az MTVA feljelentést tett

Az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt az MTVA feljelentést tett a rendőrségen. Az országgyűlési képviselőkről szóló törvény azt mondja ki, hogy a belépési jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét. Tehát a dolgozók kergetése és a biztonsági őrök megállás nélküli zaklatása, a tűzjelző beindítása, a riporterek és szerkesztők videózása, nevük, munkabeosztásuk közzététele vélhetően aránytalan sérelmet okozott.

Az MTVA birtokvédelmet kért

Az MTVA közleménye szerint a társaság mindenben biztosította azokat a jogokat, amelyek az országgyűlési és európai parlamenti képviselőket megilleti, ők azonban meg akarták szakítani a közmédia adásait, és át akarták venni a stúdiók feletti irányítást. Az MTVA hozzáteszi, a cél elérése érdekében erőszakot alkalmaztak, intézkedésre kényszerítették az épület védelmét ellátó biztonsági szolgálatot.

A közlemény szerint mivel magatartásuk ellentétes volt a közmédia belső rendjével, ezért az épületben tartózkodásukat az MTVA jogszerűtlennek minősítette és birtokvédelmet kért. Az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyike megsérült, ezért mind az MTVA, mind pedig a biztonsági szolgálat vezetője feljelentést tesz.

Az ellenzéki képviselők úgy vélik, jogszerűen jártak el

Kora este több ellenzéki képviselő közösen nyilatkozott az MTVA székház előtt. A DK alelnöke, Vadai Ágnes a belügyminiszter távozását követelte és úgy fogalmazott, nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat, mert nem engedik be őket az épületbe.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy feljelentést tett a vele szembeni intézkedés miatt.

A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea szerint ők nem zavarták meg a közmédia működését és jogszerűen jártak el. „A képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében a képviselőknek joga van minden közintézménybe belépni, minden közintézményt ellenőrizni, rendbontás a részünkről nem történt, a közmédia műsorsugárzását nem akadályoztuk meg” – fogalmazott.

Az MTVA visszautasította az akciót

Az MTVA visszautasította az ellenzéki képviselők akcióját. A vezérigazgató szerint a politikusok visszaéltek hatalmukkal. Papp Dániel azt mondta, képviselői jogukra hivatkozva jöttek be az MTVA székházába az ellenzéki politikusok, akik zavarták és zaklatták az itt dolgozó kollégákat. Sőt, megpróbáltak erőszakkal bemenni a stúdióba és zavarni az adást.

Papp Dániel úgy véli, hogy főként az országgyűlési képviselők azok, akiknek a törvényeket be kellene tartaniuk, „hiszen itt is törvénytisztelő állampolgárok dolgoznak, családapák, családanyák, akik nyilván nem szeretnének zaklatások közepette nyilatkozni, nem szeretik, ha valaki hamis tűzriadót indít el, vagy ha kiadják a mobiltelefonszámukat.”

„Ezt az egész akciót a leghatározottabban, az MTVA nevében visszautasítom” – jelentette ki a vezérigazgató.

888.hu: Az ellenzék újabb színjátékba kezdett

Az ellenzék éppen élőben gyártja a fake newst a külföldi sajtónak – ezzel a címmel jelent meg cikk a 888.hu-n. A lap azt írta, az ellenzék újabb színjátékba kezdett, amikor összekulcsolt kezekkel lefeküdtek a padlóra. Bekapcsolva maradt azonban a kamera akkor is, amikor az akciót megszervezték.

A képviselők nem jogszerűen jártak el

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az Országgyűlés épületében botrányt okozó ellenzéki képviselők az „MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal. Szánthó Miklós elemzésében arról írt, az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust vitték be az épületbe, amelynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Az igazgató szerint az országgyűlési képviselői státusz senkit sem jogosít fel bűncselekmények elkövetésére.

Szánthó Miklós hozzátette, a képviselők valóban beléphetnek közintézményekbe, a köztelevízió műsorának befolyásolása, akadályozása viszont semmiképpen sem tartozik ebbe a kategóriába. Azok a képviselők, akik eleve azzal a szándékkal mentek be az MTVA épületébe, hogy petíciójukat beolvastassák, ezzel pedig az adást megzavarják, nem jogszerűen jártak el, hanem visszaélhettek pozíciójukkal, ami felvetheti a hivatali visszaélés, valamint a közérdekű üzem megzavarásának gyanúját.

Szél Bernadett független képviselő beszél, mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője, mögötte Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője és Hadházy Ákos (takarásban) független országgyűlési képviselő az MTVA-székház előtti kormányellenes tüntetésen 2018. december 17-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Újabb tüntetés 

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére hétfőn újabb demonstrációt tartottak az MTVA központi épülete előtt. A tüntetés hivatalosan véget ért, többen azonban nem hagyták el az épület előtti területet és a beszédek elhangzása után a közmédia épülete előtt maradt.

Az emberek nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, valamint feltűnt a tömegben sok MSZP-s, DK-s, jobbikos, párbeszédes, LMP-s, momentumos lobogó és molinó is, néhányan pedig árpádsávos zászlót lobogtattak.