Egyre több ország utasítja el az ENSZ globális migrációs csomagját

 

Egyre több ország jelezte fenntartásait az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban, így az azt elutasítók köre növekedhet – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfői országgyűlési bizottsági meghallgatásán, Budapesten.

Szijjártó Péter a külügyi bizottság előtt úgy fogalmazott, minél többen olvassák el a globális migrációs csomagot, minél többen veszik komolyan, annál többen mondanak rá nemet. A szerdai szavazáson várhatóan legalább tizenhárom ország elutasítja majd a dokumentumot, a visegrádi országok mellett Bulgária, Lettország, Ausztria, valamint az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Dominika és Brazília is – mondta.

Magyarország a paktum „kistestvérére”, a globális menekültügyi csomagra is nemet mond – hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, a csomag „hátsó kiskapukat nyitna” a migránsok Európába érkezése előtt.

A kárpátaljai magyarokért történő kiállással kapcsolatban a miniszter leszögezte: „nincs az a nemzetközi nyomásgyakorlás, nincs az a geopolitikai érdek, amelynek oltárán feláldoznánk a határon túli magyar nemzeti közösségeket”.

Azt mondta, a nyugati szövetségesek „elképesztő nyomást” gyakorolnak ezen álláspont feladása érdekében.